Trudne czasy wymagają trudnych decyzji. Wiele krajów nie może w tym roku zorganizować krajowych finałów European Street Food Awards. Podobnie jak rok temu nie odbędzie również finał europejski. Zdaniem organizatorów jest to jednak zbyt ważna impreza, by zrezygnować, dlatego zdecydowali, że nie można się poddawać! Polski finał European Street Food Awards 2021 odbędzie się! I podobnie jak rok temu odbędzie się on w Kielcach.
W tym roku wiele food trucków nie jeździło na zloty, wiele w ogóle się nie otworzyło. Organizatorom udało się jednak wyłonić listę 33 trucków nominowanych do głosowania, w którym wybrana została ostatecznie finałowa piątka.
Polski finał European Street Food Awards 2021 odbędzie się w Kielcach w dniach 17-19 września. Zwycięzca polskiego finału co prawda znowu nie pojedzie na final europejski, ale otrzyma „zieloną kartę”, dzięki której w przyszłym roku automatycznie „wskoczy” do finału, gdzie będzie musiał rywalizować z finalistami wybranymi przez Was w 2022 roku oraz finalistą z 2020 r.
A teraz finaliści. Waszymi głosami spośród 33 nominowanych food trucków do finału dostały się:
- Centralne Biuro Smaku Food Truck (206 głosów)
- Złote Paluchy Churros (198 głosów)
- Chilimoosefood (120 głosów)
- Syty Wół (117 głosów)
- Ur’Tacos (87 głosów)
Zwycięskiego trucka wybierze profesjonalne Jury, w którym zasiadają:
1. Aleksandra Chłodnicka, właścicielka AleBabeczki cukierni przy ul. Św. Leonarda i kawiarni o tej samem nazwie przy ul.Solnej.
Cukiernictwem zainteresowała się „przez przypadek”. Musiała upiec synowi tort na urodziny, ale specjalny – bez pszenicy i mleka – gdyż nigdzie w Kielcach nie mogła takiego wówczas zamówić. Co ciekawe, od dziecka nie jadła słodyczy, bo wszystko było dla niej za słodkie.
2. Dawid Józefiowak. Założyciel Pastrami Summer, zwycięzcy Polskiego Finału ESFA 2020. Zaczynał od food trucków, obecnie prowadzi również punkty stacjonarne. Naszym skromnym zdaniem robi najlepsze pastrami w Polsce.
3. Michał Górnicz. od 20 lat związany z gastronomią, absolwent kieleckiego Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, pracował m.in.. w restauracjach Gordona Ramseya. Wspólnie z Anną Jaroszewicz prowadzi Bajgle & Coffee,
4. Paweł Marynowski. Street food ma we krwi, bo od lat karmi Kielczan najlepszymi zapiekankami pod szyldem ZapieCKanki – Firma Bidna, Ale Solidna. Charakterystyczne logo i nazwy zapiekanek wpisały się już na stałe w tradycję ulicznego jedzenia w naszym mieście.
5. Michał Skoczek (Żorż Ponimirski) Ojciec – Założyciel i pomysłodawca bloga. Gastroseksualny wielbiciel street foodu. Bawi się tym co robi i robi to, co go bawi. Od grudnia 2015 stały felietonista Magazynu Kielce Gazety Wyborczej („Żorż smakuje”), współpracuje również z 2 Tygodnikiem Kieleckim („Miasto od kuchni”).
Artykuł sponsorowany