Wydarzenie jest wyjątkowe, bo kumuluje atrakcje dwóch dużych imprez plenerowych. Jarmark zwykle był organizowany w czerwcu, a w tym roku, dołączył do Smaków Jesieni. Smakowicie zapowiada się konkurs kulinarny pod hasłem „Wiejskie czekadełko”, w którym startuje kilkadziesiąt potraw.
- Dania, które będą prezentowane, to między innymi, kicek w obrywce leśnej,jesienny warkocz, czy sakiewka na czarcią nutę. Pod tymi nazwami kryją się wyśmienite lokalne smaki - mówi Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.
Kolejny konkurs "EtnoBłyskotka" będzie polegał na wyborze etnograficznej biżuterii. Oprócz konkursów odbędą się też pokazy obrzędowe obrazujące życie w czasie jesienno-zimowym na dawnej kieleckiej wsi. Obejrzymy darcie pierza, przędzenie na przęślicy, czy kiszenie kapusty w beczce. Chętni będą mogli też spróbować swoich sił w tradycyjnych wykopkach ziemniaków.- Chętni będą mogli sami wykopać kartofle na polu tuż za dużą sceną, a na polu przy alei lipowej zapłoną trzy ogniska, w których będą się piekły ziemniaki do degustacji - opowiada Beata Ryń.
W Skansenie w Tokarni powstanie też agrostrefa dla najmłodszych, a w niej znajdzie się, między innymi Wiejska Foto Budka– w której będzie można zrobić zdjęcia w specjalnie zaaranżowanej wiejskiej scenerii, z użyciem tradycyjnych narzędzi i sprzętów oraz tradycyjnych elementów ubrania. Bedzie też Leśny Kompleks Promocyjny „Puszcza Świętokrzyska” - na stoisku prezentowane będą walory turystyczne Puszczy Świętokrzyskiej. Poprowadzone będą warsztaty z rozpoznawania grzybów, tropów zwierząt, rozpoznawania drzew i krzewów leśnych, czy popularnych ziół leśnych.
Podczas niedzielnej imprezy nie zabraknie też muzyki ludowej i tanecznej.
15 Świętokrzyski Jarmark Agroturystyczny i Smaki Jesieni, odbędą się w najbliższą niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni w godz. 11.00 -18.00.