Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

i

Autor: Urząd Marszałkowski w Kielcach Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

2021-03-12 10:40

Śliwka Szydłowska, "Sandomierski Szlak Jabłkowy", Grupa Sangrow, która skupia 59 producentów rolnych oraz mieszczący się w Kielcach sklep "Silni z natury" – to nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Certyfikaty przedstawicielom firm wręczył członek zarządu województwa Marek Jońca.

- Poszukujemy żywności, która korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, zwłaszcza w dobie pandemii. Zdrowe produkty jednocześnie zachowują tradycje kulinarne oraz mają niepowtarzalne walory smakowe – mówił Marek Jońca. – Kolejną istotną zaletą regionalnej żywności jest to, że uwydatnia bogactwo świętokrzyskiej ziemi – dodał.

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia obecnie 89 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości (tradycyjną, regionalną i lokalną).

- Są wśród nich wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa agroturystyczne, sadownicze, pasieczne i rybackie, a także przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje – wylicza członek zarządu woj. świętokrzyskiego.

Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia.

Spektakl pt. "Klątwa rodziny Kennedych" w Teatrze Żeromskiego w Kielcach
Sonda
13 dni wolnych to wystarczająca liczba?