Spis treści
- Nowa hala do produkcji Majonezu Kieleckiego
- Prezes Społem Kielce: to milowy krok
- Zatrudnią specjalistów
- Majonez Kielecki od 65 lat na rynku
Władze Wytwórczej Spółdzielni Pracy Społem Kielce, która swoją siedzibę ma przy ulicy Mielczarskiego (w pobliżu Grunwaldzkiej) we wtorek zaprosiły media, aby poinformować o planowanej, potężnej jak na skalę województwa świętokrzyskiego, inwestycji.
Nowa hala do produkcji Majonezu Kieleckiego
Nowa hala przeznaczona będzie wyłącznie do produkcji Majonezu Kieleckiego, a na całą inwestycję składają się:
- dwukondygnacyjny obiekt obejmujący zarówno przestrzenie produkcyjne,
- zaplecze socjalne oraz techniczne o łącznej powierzchni użytkowej około 8000 metrów kwadratowych,
- infrastruktura niezbędna do funkcjonowania zakładu.
Budowa pochłonie około 62 milionów złotych, z czego połowę sumy (ok. 31 mln. zł) Społem przeznaczy z własnego budżetu, a pozostała pochodzi z kredytu inwestycyjnego. Dzięki wsparciu w ramach programu Polska Strefa Inwestycji (PSI), po uruchomieniu produkcji możliwe będzie odzyskanie części poniesionych nakładów, w formie zwolnienia z konieczności odprowadzania podatku dochodowego w wysokości do 50% wartości.
Prezes Społem Kielce: to milowy krok
Dzięki rozbudowie i modernizacji fabryka podwoi swoją wydajność, co jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na produkty WSP Społem, zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym. Będzie to możliwe dzięki wdrożeniu nowoczesnych technologii takich, jak: automatyzacja, robotyzacja i sztuczna inteligencja. Rozwiązania te pozwolą nie tylko na większą elastyczność produkcji, ale również na wytwarzanie różnych wariantów pojemnościowych i smakowych Majonezu Kieleckiego. Dodatkowo, zastosowanie sztucznej inteligencji w procesach kontroli zagwarantuje utrzymanie najwyższych standardów jakości.
- Inwestycja w rozbudowę hali to dla nas milowy krok w rozwoju firmy. Dzięki temu projektowi możemy zwiększyć moce produkcyjne oraz skuteczniej odpowiadać na potrzeby rynku. Jednocześnie pozwoli on ugruntować naszą pozycję jako jednego z liderów polskiego rynku FMCG, a także ważnego pracodawcy, zapewniającego stabilne zatrudnienie i wspierającego lokalną gospodarkę - mówi Adam Jamróz, Prezes Zarządu WSP Społem.
Polecany artykuł:
Zatrudnią specjalistów
Wprowadzenie nowoczesnych technologii nie wpłynie na redukcję etatów – obecny zespół zachowa swoje miejsca pracy, a pracownicy będą mogli rozwijać swoje kompetencje w nowych obszarach. Dodatkowo planowane jest przyjęcie specjalistów takich, jak:
- automatycy,
- chemicy,
- mikrobiolodzy
- pracownicy laboratoriów.
- Obecnie przygotowujemy teren pod inwestycję, musimy przenieść istniejącą infrastrukturę i zapewnić możliwości produkcyjne na starej hali i dopiero wtedy zaczniemy budowę nowej. To musi potrwać, my cały czas produkujemy, nie możemy robić przerw. Aktualnie czekamy na wybór firmy nadzorującej inwestycję oraz wykonawcy robót - mówi prezes Adam Jamróz.
Majonez Kielecki od 65 lat na rynku
Majonez Kielecki na rynek trafił 15 września 1959 roku. Obecnie trafia do konsumentów na całym świecie – od Europy po Kanadę, USA i Australię. Jego roczna produkcja wystarczyłaby na wypełnienie około 400 dużych cystern samochodowych, a liczba wytwarzanych słoiczków mogłaby utworzyć linię od Kielc aż za Casablankę w Maroku.
Ilość wyprodukowanego majonezu zależy też od sezonu, najwięcej jest w marcu i kwietniu a także w listopadzie i grudniu, czyli przed Wielkanocą i świętami Bożego Narodzenia. Rekordową ilość, 2400 tom Społem wytworzyło w marcu 2023 roku. Obecnie średnia miesięczna ilość wyprodukowanego Kieleckiego to dwa tysiące ton.
Inwestycja pozwoli WSP Społem jeszcze skuteczniej odpowiadać na zmieniające się potrzeby rynku, jednocześnie zachowując wysoką jakość i unikalny charakter produktu. - Nowa hala, nowoczesne, wydajne maszyny, pozwolą nam realizować zamówienia dla kontrahentów w trybie natychmiastowym - zaznacza prezes WSP Społem Kielce.