Nowo przyjęci wytwórcy lokalnej, tradycyjnej żywności produkują m.in. wyroby ciastkarskie, miody czy wędliny. Nie kryli radości, że mogli dołączyć do prestiżowego grona.
- Staraliśmy się o to od roku. Jesteśmy szczęśliwi, bo taki certyfikat daje dużą promocję naszych produktów – mówił nam Rafał Zacharski. - Jestem niezmiernie wdzięczna i będę godnie reprezentować tę sieć – dodała Edyta Kucharska.
Jak przekonuje Andrzej Bętkowski, marszałek woj. świętokrzyskiego, przystąpienie do Sieci było odpowiedzią na duże zainteresowanie społeczeństwa zwiększeniem dostępności żywności wysokiej jakości. Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia teraz 85 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości.
- Są wśród nich wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa agroturystyczne, sadownicze, pasieczne, rybackie, przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje - wylicza marszałek. - Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia – dodaje.
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK), która prowadzi działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej, poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej. W ten sposób pomaga małym przedsiębiorstwom związanym z sektorem żywności, czyli np. gospodarstwom rolnym i rybackim, sklepom farmerskim czy gospodarstwom agroturystycznym.