Impreza odbędzie się od 29 kwietnia do 3 maja. Nie zabraknie atrakcji, ciekawych pokazów oraz smakołyków. W programie są: kuchnia barbarzyńska i rzymska, wytop żelaza w piecu dymarskim, wypalanie węgla w mielerzu, garncarstwo przeworskie, wieszczka wandalska i wywar z kociołka. Dokładny plan wydarzeń znajdziecie poniżej:
29 kwietnia (sobota), godziny 10:00 – 18:00
- Smaki i potrawy starożytnych hutników
- Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu
- Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna ze słoniną, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kasza orkiszowa
- Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?
- 10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego. Wygrzewanie kotlinki
- 10:00 - 18:00 Budowa mielerza do wypału węgla drzewnego w niedzielę
- 10:00 – 18:00 Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
- 10:00 – 18:00 Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
- Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
- Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciąguKGW Paprotki i regionalne potrawy.
30 kwietnia (niedziela), godziny 10:00 – 18:00
- Smaki i potrawy starożytnych hutników
- Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu
- Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa
- Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?
- Starożytny proces wytopu żelaza w piecu dymarskim
- Rozbicie pieca dymarskiego i wstępna obróbka kowalska łupki żelaznej10:00 – 18:00 Wypał węgla drzewnego w mielerzu
- Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
- Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
- Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
- Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
- Koło Gospodyń Wiejskich Paprotki i regionalne potrawy.
Program na 1 i 2 maja (poniedziałek i wtorek) 10:00 – 18:00
- Stanowisko hutnicze i kowalskie
- Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego
- Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
- Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
- Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
Program na 3 maja (środa) 10:00 – 18:00
- Stanowisko hutnicze i kowalskie
- Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego
- Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
- Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
- Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
- Prażak – obróbka cieplna rudy
Uwaga - bilet wstępu kosztuje 15 złotych, ważny na wszystkie dni majówki. Muzeum Starożytnego Hutnictwa znajduje się przy ulicy Świętokrzyskiej 59 w Nowej Słupi (powiat kielecki).