Spis treści
- Wojciech Kot Sadownikiem Roku 2024
- Gospodarstwo Grochowskich wyróżnione
- Jedzmy to, co świętokrzyskie!
- Gospodarstwo Leg Sad docenione
15. edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa 2025 w Kielcach to największe wydarzenie tej branży w Europie. Kompleksowa wystawa maszyn, narzędzi i środków produkcji została wzbogacona o konkurs „Sadownik Roku 2024” skierowany do plantatorów. Organizatorzy TSW, Oficyna Wydawnicza OIKOS z Warszawy, powołali jury złożone z ekspertów branży, którzy skrupulatnie przeanalizowali wszystkie zgłoszenia. Wyłonili laureatów, których gospodarstwa w sposób szczególny wyróżniają się na arenie polskiego sadownictwa.
W środę, 22 stycznia, podczas uroczystego otwarcia wydarzenia w Targach Kielce poznaliśmy wyniki.
Wojciech Kot Sadownikiem Roku 2024
Tytuł „Sadownik Roku 2024” otrzymał Wojciech Kot, który gospodarstwo prowadzi w Uleńcu, w gminie Grójec. Na 20 hektarach rosną jabłonie i grusze, każda plantacja pod sieciami antygradowymi. Jest sadownikiem z wieloletnim doświadczeniem, wielkim pasjonatem i innowatorem. Jego gospodarstwo stanowi wzór do naśladowania dla innych. Jury doceniło jego zaangażowanie w zrównoważony rozwój sadownictwa, innowacyjne podejście i dbałość o najwyższą jakość produkowanych owoców.
Zwycięzca konkursu od lat czerpie inspiracje z zagranicznych technologii produkcji, a zdobytą wiedzą chętnie dzieli się z sadownikami. Jako jeden z pierwszych sadowników w Polsce wdrożył nowoczesne metody uprawy jabłoni i grusz, a jego wiedza w tym zakresie, szczególnie w uprawie grusz, przyniosła mu miano „encyklopedii uprawy grusz w powiecie grójeckim”. Stosowane w jego gospodarstwie innowacyjne rozwiązania ochrony przed gradem i szkodnikami, systematyczne badania gleby oraz dbałość o każdy etap produkcji, od sadzenia po zbiory i przechowywanie, to dowody na profesjonalizm i pełne zaangażowanie w wykonywaną pracę. Jury doceniło również jego udział w lokalnych inicjatywach sadowniczych i gotowość do niesienia pomocy innym.
Gospodarstwo Grochowskich wyróżnione
Wrażenie na jurorach zrobiło także gospodarstwo Anety i Krzysztofa Grochowskich, które prowadzą w Woli Żyznej w gminie Szydłów, w powiecie staszowskim. Wyróżnienie otrzymali za kompleksowe podejście, obejmujące nie tylko produkcję owoców, ale również przetwórstwo i dystrybucję w ramach rolniczego handlu detalicznego.
Na areale prowadzą uprawy jabłoni, śliw oraz borówki. Owoce także przetwarzają i dystrybuują, co, zdaniem jury, stanowi doskonały przykład strategii „od pola do stołu”. Obecni są na Szlaku Kulinarnym „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, prowadzonym przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Jednym z nagradzanych produktów jest konfitura „Rabarbar z miodem”.
Jedzmy to, co świętokrzyskie!
- Już sama nazwa naszej miejscowości jest specyficzna, szczególnie jeśli mówimy o rolnictwie i sadownictwie. Na Pogórzu Szydłowskim mamy bardzo dobry klimat, sprzyjający sadzeniu śliw, rozwija się także produkcja borówek. Owoce są smaczne i cieszą się popularnością - mówiła Aneta Grochowska po odebraniu nagrody.
Jak dodała, owoce z jej gospodarstwa wyróżniają się słodkością, zabarwieniem. Zaznaczyła także, że w sadownictwie pomógł rozwój technologii, która w wielu dziedzinach odciąża gospodarzy w codziennej pracy, powoduje, że jest ona lżejsza. Które produkty z sadów Grochowskich cieszą się szczególnym powodzeniem?
- Obecnie jest tyle modowych trendów czy diet, że niemalże wszystkie owoce cieszą się popularnością. Konsumenci wiedzą, że to co wytwarzamy na naszej ziemi, ma duży wpływ na organizm. Można próbować różnych owoców egzotycznych, ale urodziliśmy się tutaj, na ziemi świętokrzyskiej, więc jedzmy to co nasze. Owoc ma duży wpływ na zdrowie człowieka - zaznacza Aneta Grochowska.
Gospodarstwo Leg Sad docenione
W konkursie Sadownik Roku 2024 jury wyróżniło także Gospodarstwo Leg Sad, które Renata i Rafał Koźlakowie prowadzą w Kościelcu w powiecie Legnickim na Dolnym Śląsku. Firma wyróżnia się innowacyjnym podejściem do produkcji i dbałością o środowisko. Uruchomienie nowoczesnej pakowalni, w której jako pierwsi na rynku wprowadzili sortowanie owoców przy zbiorze w tunelach (ciemne, jasne, odrzut), znacząco usprawniło kontrolę jakości i pracę. System szybkiego schładzania owoców (tzw. shockery) to kolejny dowód na innowacyjność. Leg Sad stosuje zrównoważone praktyki minimalizujące negatywny wpływ na środowisko, chroniące bioróżnorodność i wspierające lokalne społeczności.
- Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom. Warto poznać te gospodarstwa i czerpać inspirację – podkreśla Ewelina Chyżewska, menadżer marketingu Targów Sadownictwa i Warzywnictwa i pomysłodawczyni konkursu.