Wideo i galeria zdjęć

Tu powstaje Majonez Kielecki oraz inne słynne produkty WSP Społem! Weszliśmy do środka zakładu

2024-08-30 21:26

Twórcy Majonezu Kieleckiego ponad 60 lat temu testowali smak produktu, w tym celu częstowali... pasażerów na pobliskim dworcu kolejowym! Obecnie słynie on w Polsce i różnych, nawet najdalszych zakątkach świata. Odwiedziliśmy Wytwórczą Spółdzielnię Pracy Społem w Kielcach, gdzie powstaje ten i wiele przysmaków.

Spis treści

  1. Historia WSP Społem Kielce
  2. Tu przechowywano trotyl dla partyzantów
  3. Testy Majonezu Kieleckiego na dworcu PKP
  4. "Majonezowa" linia z Kielc do... Lizbony
  5. Tradycja łączy się z nowoczesnością
  6. Słynne produkty WSP Społem Kielce
  7. Produkcja majonezu wzrośnie

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem Kielce mieści się przy ulicy Mielczarskiego, u zbiegu z Sienną. Zakład znajduje się kilkaset metrów od dworca kolejowego, tu zaczyna się też Czarnów, jedna z największych dzielnic w stolicy województwa świętokrzyskiego.

Historia WSP Społem Kielce

Historia firmy w tym miejscu zaczęła się ponad sto lat temu. 15 września 1920 roku ruszyła tutaj produkcja mydła. To historyczna data, uważana jest za narodziny Zakładów Wytwórczych Społem w Kielcach. Produkcja mydła rosła z roku na rok, ale równocześnie przedsiębiorstwo poszerzało swój asortyment o papierowe torby, opakowania, kartony czy świece stołowe. Sam zakład zaczął się także rozbudowywać. Przed II wojną światową ruszyła także produkcja:

  • Octu Kieleckiego - od 1932 roku
  • Musztardy Kieleckiej - od 1932
  • wyrobów kosmetycznych i chemicznych
  • bulionów, koncentratów i przypraw do ziół
  • drożdży

Tu przechowywano trotyl dla partyzantów

W czasie II wojny światowej niemiecki okupant znacząco zmniejszył zatrudnienie i produkcję w zakładzie. Przedsiębiorstwo wspierał natomiast działalność konspiracyjną, pomagały zaopatrywać miejscową ludność w produkty, fikcyjnie zatrudniało osoby działające w ruchu oporu. Także tu w czasie wojny przechowywano blisko pięć ton trotylu, który służył potem oddziałom partyzanckim. Niestety, wielu pracownikom i członkom załogi za swoją bohaterską i patriotyczną postawę straciło życie. Na budynku obecnego biura Społem znajduje się tablica z wyrytymi nazwiskami pomordowanych.

Świętokrzyskie. Tu powstaje Majonez Kielecki! Odwiedziliśmy WSP Społem Kielce

Testy Majonezu Kieleckiego na dworcu PKP

Pierwsze lata po zakończeniu wojny były dla zakładu bardzo trudne, ale później coraz bardziej odzyskiwał on renomę, w latach 50. posiadał wtedy jeden z najnowocześniejszych w Polsce wydziałów produkcji drożdży. W 1959 roku właśnie kieleckie przedsiębiorstwo, jako pierwsze w kraju, uruchomiło produkcję majonezu na skalę przemysłową. Praca nad stworzeniem receptury zaczęła się rok wcześniej, zajmowali się nią Zbigniew Zamojski oraz Janusz Cichocki. To był strzał w kulinarną dziesiątkę! Majonez Kielecki od początku cieszył się dużą popularnością wśród konsumentów.

Grzegorz Feliksiak, obecny wiceprezes WSP Społem, przypomina o testach smakowych, jakie załoga zakładu przeprowadziła przed wprowadzeniem produktu na rynek. Przeprowadzono je w rejonie pobliskiego dworca kolejowego, pracownicy firmy częstowali podróżujących jajkami w nowym majonezie i zbierali opinie.

- Jak na koniec lat 50. minionego wieku była to bardzo nowoczesna metoda marketingowych działań - przyznaje wiceprezes Grzegorz Feliksiak.

"Majonezowa" linia z Kielc do... Lizbony

Majonez Kielecki zyskiwał coraz większe uznanie, dziś jest znany nie tylko w Polsce, ale też innych zakątkach Europy czy świata - nawet w USA oraz Australii. Gdyby dziś ustawić jeden na drugim wszystkie słoiczki majonezu wyprodukowane w ciągu roku, powstałoby tysiąc gór o wysokości tatrzańskich Rysów (liczą 2,5 tysiąca metrów nad poziomem morza). Jeśli z kolei ułożylibyśmy jeden za drugim, powstałaby "majonezowa" linia łącząca Kielce z... Lizboną, stolicą Portugalii.

Tradycja łączy się z nowoczesnością

Lata mijają, ale smak Majonezu Kieleckiego nadal pozostaje unikatowy i charakterystyczny. Weszliśmy do środka zakładu, gdzie powstaje słynny produkt. Obejrzeliśmy m.in. wydział produkcji octu, magazyn oraz robota, który jest wykorzystywany do codziennej pracy, do pakowania produktów. Tu tradycja łączy się z nowoczesnością. Aktualnie w Wytwórczej Spółdzielni Pracy zatrudnionych jest ponad 350 osób (większość z Kielc i województwa świętokrzyskiego), są jednak okresy w roku (m.in. przedświąteczne), kiedy załoga zwiększa się o pracowników sezonowych.

Słynne produkty WSP Społem Kielce

Dziś wśród najbardziej rozpoznawalnych produktów WSP Społem są:

  • Majonez Kielecki
  • Musztarda Kielecka
  • Przysmak Świętokrzyski
  • Ocet Kielecki
  • Ketchup Kielecki
  • Sos Kielecki
Majonez Kielecki

i

Autor: Piotr Stańczak Tu powstaje Ocet Kielecki, kolejny słynny produkt WSP Społem. Prezentuje Grzegorz Feliksiak, wiceprezes firmy do spraw handlowych.

Produkcja majonezu wzrośnie

W ciągu najbliższych dwóch lat na terenie Społem ma powstać nowy budynek produkcyjno-magazynowy, gdzie będzie wytwarzany Majonez Kielecki. Inwestycja ma kosztować około 60 milionów złotych. Jak poinformował serwis kielce.eska.pl Adam Jamróz, prezes zakładu, obiekt według planów, ma być gotowy na przełomie 2026 i 2027 roku.

Ze względu na planowane zwiększenie produkcji majonezu, wzrośnie też liczba badań. Poza tym pojawią się nowoczesne maszyny, większość sterowana komputerowo. Dlatego kielecka firma zamierza zatrudnić specjalistów - między innymi chemików, mikrobiologów, osób, zajmujących się automatyzacją, elektroników.

W sumie Społem zamierza też realizować inne inwestycje technologiczne i ekologiczne, systemy zasilania czy ogrzewania, lokalne drogi dojazdowe. W sumie wszystkie te przedsięwzięcia pochłoną ponad sto milionów złotych. Na bieżąco trwa wymiana różnych maszyn i urządzeń. Więcej informacji o planowanych inwestycjach Wytwórczej Spółdzielni Pracy podamy już wkrótce.

Majonez Kielecki (2)

i

Autor: Piotr Stańczak Ten robot pakuje produkty Społem Kielce, w ten sposób odciąża część pracowników.

QUIZ. Czy dobrze znasz Kielce? Wskaż co to za miejsce i ulica

Pytanie 1 z 10
Siedzibę jakiej instytucji w Kielcach widzimy na zdjęciu?
Czy dobrze znasz Kielce?