Spis treści
15 września 1959 roku ruszyła produkcja Majonezu Kieleckiego. To produkt i przysmak, które słynie nie tylko w Polsce ale również znany jest w wieku zakątkach świata.
Tak powstawał Majonez Kielecki
Stał się pierwszym majonezem wytwarzanym w Polsce na skalę przemysłową. W ciągu kolejnych dziesięcioleci podbił serca milionów rodaków i stał się symbolem kulinarnym, bez którego trudno wyobrazić sobie nasze stoły, zwłaszcza podczas świąt.
- Opracowana w latach 50. receptura Majonezu Kieleckiego (stosowana do dziś), to efekt wytrwałej pracy i zaangażowania licznych eksperymentów. Początkowo, produkcja była niezwykle pracochłonna. Pierwsze partie majonezu powstawały w 20-kilogramowych garnkach, a gotowy majonez miał zaledwie miesięczny okres przydatności. Krótka trwałość wynikała ze zbyt szybkiego mieszania, które prowadziło do nadmiernego napowietrzenia Kieleckiego, co przyspieszało jego jełczenie. Problem ten został jednak szybko rozwiązany i pozwoliło to na znaczne zwiększenie jakości i trwałości produktu - czytamy w kronikach Wytwórczej Spółdzielni Pracy Społem Kielce.
Częstowali pasażerów na dworcu
Praca nad stworzeniem receptury zaczęła się w 1958 roku, zajmowali się nią Zbigniew Zamojski oraz Janusz Cichocki. To był strzał w kulinarną dziesiątkę! Majonez Kielecki od początku cieszył się dużą popularnością wśród konsumentów. Warto dodać, że jeszcze przed wprowadzeniem produktu na rynek załoga Społem przeprowadziła kulinarne testy. W rejonie kieleckiegop dworca kolejowego, pracownicy firmy częstowali podróżujących jajkami w nowym majonezie i zbierali opinie na jego temat.
- Jak na koniec lat 50. minionego wieku była to bardzo nowoczesna metoda marketingowych działań - przyznaje wiceprezes WSP Społem Grzegorz Feliksiak.
Więcej o historii firmy oraz jego słynnych produktach przeczytacie tutaj:
Słoiki połączyłyby Kanadę z Wielką Brytanią!
Pochodzący z Kielc majonez to prawdziwa ikona, a jego produkcja osiąga rozmiary, które mogą zaskoczyć każdego. Kilka faktów może zaskoczyć oraz zaimponować. Oto przykłady:
- W ciągu jednego roku WSP „Społem” wytwarza tyle kultowego majonezu, że mogłaby wypełnić on 400 dużych cystern samochodowych lub 10 basenów o długości 25 metrów
- Roczna produkcja wystarczyłaby również na ustawienie słoików jeden na drugim, co pozwoliłoby dosięgnąć Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) aż 10 razy!
- Gdyby ułożyć opakowania obok siebie, Majonez Kielecki mógłby połączyć wybrzeża Wielkiej Brytanii i Kanady.
- Gdyby dziś ustawić jeden na drugim wszystkie słoiczki majonezu wyprodukowane w ciągu roku, powstałoby tysiąc gór o wysokości tatrzańskich Rysów (liczą 2,5 tysiąca metrów nad poziomem morza)
- Jeśli z kolei ułożylibyśmy jeden słoik za drugim, powstałaby "majonezowa" linia łącząca Kielce z... Lizboną, stolicą Portugalii.
Te liczby pokazują, jak ogromną skalę osiągnęła produkcja Kieleckiego.

i
Mieliśmy okazję gościć w fabryce, gdzie powstaje Majonez Kielecki! Zobacz w galerii zdjęć poniżej, jak wygląda od środka!
Listen on Spreaker.