Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby?
Lasy Państwowe każdego roku przypominają, że w naszym kraju z lasów i ich bogactwa można korzystać bezpłatnie. Dotyczy to również grzybów. Choć grzybobranie to bardzo popularny sposób na relaks, to znajdziemy wiele osób, które w ten sposób nieźle zarabiają. Mowa tutaj o emerytach, rencistach i osobach mieszkających niedaleko lasów. Sezon na grzyby trwa od lipca do października, jest więc sporo czasu, żeby podreperować swój budżet.
Gdzie na grzyby?
W Polskich lasach występuje aż 1300 gatunków grzybów jadalnych. 47 z nich jest zgodnie z prawem dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych. 117 gatunków znajduje się natomiast pod ochroną. Rocznie w Polskich lasach zbiera się 6 tysięcy ton grzybów o wartości około 90 milionów złotych. Najwięcej zbiera się w województwach pomorskim, wielkopolskim i lubuskim. Dominują podgrzybki, a na drugim miejscu plasują się borowiki.
Polecany artykuł:
Ile kosztują grzyby?
To ile kosztuje kilogram danych grzybów zależy od rynkowego popytu i podaży, które potrafią zmieniać się każdego tygodnia w trakcie sezonu. Obecnie w lasach trwa sezon na kurki, przeciętna cena za ich kilogram wynosi 25 zł. Borowik biały potrafi obecnie kosztować około 40 zł za kilogram, jesienią cena ta może znacząco spaść, ponieważ na rynku będzie go zdecydowanie więcej. Rydze kosztują około 15 zł, borowiki żółte w granicach 10 zł. Najtańsze są podgrzybki ich cena to niespełna 10 zł.
Ile można zarobić na grzybach?
Grzybiarze są w stanie uzbierać w ciągu godziny około 1,5 kilograma kurek co daje zarobek w wysokości 37,5 zł. Dużo zależy jednak od doświadczenia, lokalizacji i pogody. Masowe zbieranie grzybów nie jest bowiem takim łatwym zajęciem.
Żeby wprowadzać handlować grzybami, trzeba być co najmniej klasyfikatorem albo grzyboznawcą - wskazuje prezes Izby Przetwórców i Eksporterów Runa Leśnego. Kto nie ma uprawnień do wystawiania atestu, sprzedaje grzyby nielegalnie.
Cechą charakterystyczną grzybów jest to, że mają dużo wody – od 70 do 90 procent. Pogłoski, że grzyby są bezwartościowym posiłkiem prawdą nie są, o czym coraz częściej przekonują dietetycy i lekarze. Grzyby nie bez powodu określane są mianem „leśnego mięsa”, bowiem ich sucha masa składa się wyłącznie z białka, którego ilość zależy od wieku i gatunku grzyba. Zdaniem specjalistów najwięcej białka znajdziemy w młodych pieczarkach, borowikach i purchawkach. Najwięcej białka jest w pieczarkach hodowlanych – aż 44 procent. Z kolei suszone borowiki zawierają prawie dwa razy więcej białka niż mięso wołowe.