Te grzyby łatwo pomylić. Wyglądają jak kurki, ale nie są jadalne

2022-08-05 11:12

Sezon na kurki trwa w najlepsze. Można je dostać w sklepach, jak również wybrać się na zbiory do lasu. Warto jednak być czujnym bo tego popularnego grzyba można łatwo pomylić z lisówką pomarańczową i nabawić się przy tym nieprzyjemnych dolegliwości. Lasy Państwowe podpowiadają jak odróżnić od siebie te dwa rodzaje grzybów.

Kurka i lisówka pomarańczowa

i

Autor: Lasy Państwowe/ Materiały prasowe

Jak rozpoznać kurki?

Kurka czyli pieprznik jadalny jest bardzo pożądana przez grzybiarzy. Ma ona niesamowite walory smakowe. Można z niej przygotować doskonały sos albo jajecznicę. W lasach można ją znaleźć od czerwca do października. Znalezienie kurki nie jest takie proste, bo grzyb ten często jest ukryty pod liśćmi lub mchem. Bardzo łatwo pomylić pieprznika jadalnego z lisówką pomarańczową. Ta druga jest niejadalna, często określana jako kurka trująca. W Polsce występuje rzadko. Owocniki tego gatunku spotykane są pod jodłami, bukami i sosnami. Czasami można zauważyć pojedyncze osobniki, w innych przypadkach tworzy ona gęste kępy.

Jak odróżnić kurkę od lisówki?

Kurki najczęściej są koloru żółtego, a ich nóżki mają do 2,5 centymetra wysokości i zwężają się ku dołowi. Lisówka pomarańczowa jak sama nazwa wskazuje ma pomarańczowy kolor. A jej blaszki pod kapeluszem są cieńsze i węższe niż u kurki. Warto też pamiętać, że kurki występują dłużej, od czerwca do października, podczas gdy lisówka pojawia się w lasach dopiero jesienią, między wrześniem, a październikiem. Dodatkowo kurka jest grzybem bardzo delikatnym, który z łatwością się kruszy, z kolei lisówka jest nieco bardziej zwarta i elastyczna.

Kurki mają wiele cennych składników odżywczych, pomimo, że w 90 procentach składają się z wody. Należą do bardzo zdrowych odmian grzybów, posiadają szereg witamin: B1, B6, D, kwas foliowy oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Jak się okazuje są one lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Pomimo dobrego składu nie mają za dużej wartości odżywczej. Białko stanowi 9,9 proc. suchej masy kurki i jest wysoko przyswajalne, ale jest go mniej niż w roślinach. Ponadto kurki są ciężkostrawne, ponieważ w ich ściankach komórkowych znajduje się chityna, która sprawia, że grzyb ten zalega w układzie trawiennym, ich spożycia nie zleca się dzieciom poniżej siódmego roku życia oraz osobom starszym i osobom mającym problemy z wątrobą.

Lisówka nie jest trująca, jednak nie powinno się jej spożywać. Zawiera bowiem arabitol, czyli związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych, przez co zjedzenie tego grzyba w dużej ilości może powodować zaburzenie trawienia. Pojawiają się wtedy objawy charakterystyczne dla zatrucia gastrycznego, czyli mdłości, wymioty czy biegunka.

Dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego o godzinie „W”
Jak dobrze znasz polskie komedie? Sprawdź sie w naszym quizie
Pytanie 1 z 10
Krzysztof Jarzyna był...