Kurka i lisówka pomarańczowa

i

Autor: Lasy Państwowe

Te grzyby łatwo pomylić. Wyglądają jak kurki, ale nie są jadalne

2022-08-05 11:12

Sezon na kurki trwa w najlepsze. Można je dostać w sklepach, jak również wybrać się na zbiory do lasu. Warto jednak być czujnym bo tego popularnego grzyba można łatwo pomylić z lisówką pomarańczową i nabawić się przy tym nieprzyjemnych dolegliwości. Lasy Państwowe podpowiadają jak odróżnić od siebie te dwa rodzaje grzybów.

Jak rozpoznać kurki?

Kurka czyli pieprznik jadalny jest bardzo pożądana przez grzybiarzy. Ma ona niesamowite walory smakowe. Można z niej przygotować doskonały sos albo jajecznicę. W lasach można ją znaleźć od czerwca do października. Znalezienie kurki nie jest takie proste, bo grzyb ten często jest ukryty pod liśćmi lub mchem. Bardzo łatwo pomylić pieprznika jadalnego z lisówką pomarańczową. Ta druga jest niejadalna, często określana jako kurka trująca. W Polsce występuje rzadko. Owocniki tego gatunku spotykane są pod jodłami, bukami i sosnami. Czasami można zauważyć pojedyncze osobniki, w innych przypadkach tworzy ona gęste kępy.

Jak odróżnić kurkę od lisówki?

Kurki najczęściej są koloru żółtego, a ich nóżki mają do 2,5 centymetra wysokości i zwężają się ku dołowi. Lisówka pomarańczowa jak sama nazwa wskazuje ma pomarańczowy kolor. A jej blaszki pod kapeluszem są cieńsze i węższe niż u kurki. Warto też pamiętać, że kurki występują dłużej, od czerwca do października, podczas gdy lisówka pojawia się w lasach dopiero jesienią, między wrześniem, a październikiem. Dodatkowo kurka jest grzybem bardzo delikatnym, który z łatwością się kruszy, z kolei lisówka jest nieco bardziej zwarta i elastyczna.

Kurki mają wiele cennych składników odżywczych, pomimo, że w 90 procentach składają się z wody. Należą do bardzo zdrowych odmian grzybów, posiadają szereg witamin: B1, B6, D, kwas foliowy oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Jak się okazuje są one lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Pomimo dobrego składu nie mają za dużej wartości odżywczej. Białko stanowi 9,9 proc. suchej masy kurki i jest wysoko przyswajalne, ale jest go mniej niż w roślinach. Ponadto kurki są ciężkostrawne, ponieważ w ich ściankach komórkowych znajduje się chityna, która sprawia, że grzyb ten zalega w układzie trawiennym, ich spożycia nie zleca się dzieciom poniżej siódmego roku życia oraz osobom starszym i osobom mającym problemy z wątrobą.

Lisówka nie jest trująca, jednak nie powinno się jej spożywać. Zawiera bowiem arabitol, czyli związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych, przez co zjedzenie tego grzyba w dużej ilości może powodować zaburzenie trawienia. Pojawiają się wtedy objawy charakterystyczne dla zatrucia gastrycznego, czyli mdłości, wymioty czy biegunka.

Dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego o godzinie „W”
Jak dobrze znasz polskie komedie? Sprawdź sie w naszym quizie
Pytanie 1 z 10
Krzysztof Jarzyna był...