Wątróbka gęsia w winie - przepis na wyśmienite danie z gęsi

i

Autor: Shutterstock Wątróbki gęsie wyśmienicie smakują podduszone w czerwonym winie

Zapowiedź

Już w niedzielę w w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni "Smaki gęsiny"

2023-10-15 0:18

Wydarzeniu 15 października towarzyszy konkurs kulinarny, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa świętokrzyskiego. Tematem przewodnim jest przyrządzenie potrawy z gęsi kieleckiej, wzbogaconej dodatkami używanymi w kuchni polskiej, a szczególnie naszej, regionalnej.

Impreza potrwa od godziny 11 do 16.

Konkursowi będą towarzyszyły warsztaty z obrzędowości ludowej - darcie pierza w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki. Na scenie zaprezentują się: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Zespół Kumosie oraz Kapela Świętokrzyska. Pokaz obrzędowy "Kręcenie powrozów" zaprezentują Wzdolskie Kołowrotki.

Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi

- Ponad 100 wystawców zapowiedziało swój udział więc będzie to też okazja, aby kupić wspaniałe rękodzieło, ale także skosztować naszej regionalnej kuchni od kół gospodyń wiejskich. No i oczywiście będzie bardzo dużo gęsiny - informuje Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.

Goście będą mogli skosztować między innymi takich dań jak pilusia z placuszkami pod leśną pierzynką, gęsie piersi pod pierzynką, pierogi z gęsiną i wiele innych dań przygotowanych przez koła gospodyń.

Wydarzenie "Smaki Gęsiny - przywrócenie tradycji hodowli, przyrządzania i jedzenia gęsiny" zostało dofinansowane z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020".

Źródło: Muzeum Wsi Kieleckiej