Kulinaria

Kuchnia świętokrzyska na Wielkanoc. Jak wykonać potrawy i wystrój stołu? Przepisy, galeria zdjęć

2024-03-30 8:54

Jeśli uwielbiacie pięknie przystrojoną Wielkanoc, mamy dla was inspirację! Sięgamy do propozycji Wytwórczej Spółdzielni Pracy "Społem" Kielce. Oprócz tradycyjnych dań kuchni świętokrzyskiej, znajdziemy też piękną oprawę stołu.

Świąteczna dekoracja nie tylko dodaje elegancji, ale także wpływa na samopoczucie gości. Oprócz tradycyjnych elementów, takich jak serwetki, świeczki, wstążki czy stroiki, warto eksperymentować z samą dekoracją potraw. Uczta stanie się wówczas prawdziwym widowiskiem, wystarczy, że dodasz do niej troszkę inwencji twórczej i artystycznego sznytu. Jak to zrobić?

Ćwikła kielecka ubarwi potrawy

Jak wiadomo, w pierwszej kolejności „jemy oczami”. Nic nie smakuje lepiej, jak kolorowy, pięknie podany posiłek. W ubarwieniu potraw (oprócz standardowych barwników spożywczych) naturalnie może pomóc Ćwikła z chrzanem kieleckiego producenta. Zabarwicie nią nie tylko jajka w skorupce, ale i – np. kiełbasę białą parzoną (gotując z dwiema łyżkami produktu). Możecie jej używać także jako dodatku – np. do farszu jajecznego czy sosu mięsnego. Pamiętaj, by różowy kolor potrawy złamać gałązką pietruszki, koperku czy szczypiorkiem. Nie zapomnij o równie kolorowych rzodkiewkach.

Kreatywne dania nie tylko smakują wyśmienicie, ale także stanowią piękną ozdobę stołu. Taki efekt uzyskamy między innymi układając potrawę w niestandardowy sposób. Możecie do tego użyć niecodziennego naczynia z motywami świątecznymi, talerza czy naturalnej deski lub też użyć jednorazowych patyczków.

Sos Tatarski Kielecki jako dekoracja

Przykładem może być świąteczna przekąska przygotowana na bazie kiełbasy i ciasta francuskiego. W samej potrawie nie byłoby nic nadzwyczajnego, jednak, jeśli ułożymy ją na dekoracyjnej desce, dodamy do niej Sos Kielecki Tatarski i np. elementy kwiatów obok - przyciągnie ona wzrok z daleka. Taka prezentacja dania daje efekt wzorzystości stołu i optycznie powiększa go.

Majonez Kielecki do jajek lub sałatek

Świąteczna dekoracja stołu to także sztuka tworzenia niezapomnianych chwil. Kreatywność w przygotowaniu potraw, harmonijne połączenie kolorów i dbałość o detale sprawią, że wspólne posiłki staną się wyjątkowym doświadczeniem. Majonez Kielecki zachęca nie tylko do pysznego przygotowania np. tradycyjnych jajek lub sałatek z jego dodatkiem, ale też do… zabawy w kuchni.

Możecie zachęcić do niej nawet dzieci, które pomogą w wycinaniu przykładowo świątecznych marchewek lub łososia, które ułożycie na wielkanocnych jajkach. Nie zapomnijcie o natce pietruszki lub liściu selera. Alternatywą może być wzorzystość dekoracji w kształcie kwiatków, używając np. papryki, rzodkiewki, kiełków nasion, kukurydzy czy groszku. Umiejętne połączenie ich na kleksie majonezu daje imponujący efekt.

Czytaj również:

Świętokrzyskie. Agrotech 2024 w Kielcach. Wśród gości Tomasz z programu "Rolnik szuka żony"

QUIZ. Wielkanocne zwyczaje w Świętokrzyskiem. Sprawdź, jak dobrze je znasz

Pytanie 1 z 10
Na czym polega zwyczaj "bziukania", który od lat kultywują strażacy z Koprzywnicy koło Sandomierza?