Tegoroczne święta zyskają nowe wiosenne odcienie, dzięki prostemu sposobowi „malowania” bez użycia sztucznych substancji spożywczych. Ten efektowny sposób nie tylko zachwyci dorosłych, ale także zdobędzie serca najmłodszych. Dzieci uwielbiają kolorowe niespodzianki, a wielkanocne jajka będą nie tylko smaczne, ale i pięknie zaprezentują się w święconce.
Nowe możliwości dekoracji pisanek
- Tym razem odchodzimy od standardowego brązu, który uzyskamy metodą naszych babć – dzięki znanemu wykorzystaniu łupin cebuli. W te święta odkrywamy nowe możliwości dekoracji - zachęca Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem" w Kielcach.
Ten przepis sprawdzi się zarówno do barwienia jajek w skorupce, jak i bez. Wystarczy, że ugotujemy je i umieścimy w prostym wywarze. W garnku wymieszajmy kilka łyżek Ćwikły z Chrzanem, dodajmy wodę i ocet. Podgrzejmy mieszankę, aż osiągnie temperaturę wrzenia.
Piękna atrakcja świątecznego talerza
Gdy wywar będzie gotowy i ostudzony, umieszczamy jajka w misce i pozostawiamy je w naczyniu na kilka godzin lub najlepiej na noc, aby uzyskać intensywniejszy kolor. Te bez skorupki będą piękną atrakcją talerza (niezależnie czy podamy je saute czy w formie faszerowanej), a te w skorupce możemy dodatkowo udekorować ulubioną metodą zdobienia: batikową, liściową, decoupage, koronkową czy z wykorzystaniem kraszanki (wydrapywanek).
Potrzebne ilości do barwnego wywaru:
- Ćwikła z Chrzanem WSP „Społem” – 2-3 łyżki
- Woda 300 mililitrów
- Ocet Kielecki 10% – 2-3 łyżki
- Garnek lub miska
Niebieskie szaleństwo
Do tego potrzebna będzie… modra, czerwona kapusta. Wiele osób, zwłaszcza z rejonów Wielkopolski, przygotuje ją na Wielkanoc, podając z pieczoną kaczką. Jeśli zaliczasz się do tej grupy lub masz ochotę na regionalny rarytas, wykorzystaj to. Wystarczy, że po gotowaniu kapusty odlejesz odrobinę wywaru (soku z jej gotowania). Dodaj do niego ocet i zanurz w całości jajka, obracając je tak, by nabrały równomiernego koloru. Im dłużej będą w roztworze, tym głębszy odcień uzyskają.
Co potrzebujemy:
- Sok z gotowanej modrej kapusty
- 2 łyżki Octu Kieleckiego 10%
- Żółte, jak wielkanocny kurczaczek
Naturalnie żółty kolor jajka uzyskasz dodając do wody… kurkumy. Stworzysz go podobnie jak wcześniejsze wywary z naturalnym barwnikiem gotując poniższe składniki i studząc. Do farbowania jajek na żółto wybierz te najjaśniejsze, by efekt był bardziej widoczny.
Potrzebujemy:
- 0,5 l wody
- 2-3 łyżek kurkumy
- 2 łyżki Octu Kieleckiego