Kulinarna publikacja starostwa ukazuje się co roku i zawiera przepisy, które zostały wykorzystane podczas Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W tym roku kulinarna rywalizacja odbyła się po raz 13.
- Spośród wszystkich potraw, w których zgodnie z hasłem konkursu miał królować drób, najlepszy okazał się „Ambaras drobiowy” Koła Gospodyń Wiejskich „Aktywna Brynica”. I to właśnie przepis na ten niezwykły tort mięsny otwiera najnowsze wydawnictwo Starostwa Powiatowego w Kielcach - mówi Mirosław Gębski, starosta kielecki.
W kulinarnym wydawnictwie jest wiele inspiracji na smakowite dania z lokalnych produktów, jak choćby „Kurczak a la przepiórka z sałatką z pieczonych buraków z salsą jagodową”, czy „Gęsia noga w koralach z jarzębiny”. By zachęcić do odtworzenia konkursowych potraw i jednocześnie ułatwić nieco ich przygotowanie, wszystkie przepisy opatrzone zostały fotografami.
- Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to bardzo dobry czas na zapoznanie się z przepisami na pyszne dania z naszego terenu - zapewnia starosta i zachęca do zapoznania się z publikacją. Jest dostępna online, na stronie internetowej Starostwa Powiatowego w Kielcach.
Jeśli jesteście świadkami ciekawego wydarzenia w Waszej okolicy, piszcie do nas i ślijcie zdjęcia na [email protected]