Pracownicy muzeum zebrali w jedną całość unikatowe przepisy, które przez minione lata przesyłały koła gospodyń wiejskich z regionu, gospodarstwa agroturystyczne, a niektóre pochodzą z opracowań naukowych i etnograficznych, które ukazały się nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej. Tak powstała książka kulinarna online "Świętokrzyskie Smaki". Jakie przepisy można w niej znaleźć?
- Jest to na przykład zagrycha po bielińsku, znakomita przekąska bardzo prosta do wykonania, czy kugiel. Ponadto można dowiedzieć się jak zrobić gęś z gruszkami lub chrzanicę - jeżeli chodzi o ten przepis to dysponujemy też filmikiem instruktażowym, na którym mistrzowie kuchni wraz z uczestnikami warsztatów kulinarnych pokazują w jaki sposób chrzanicę podać, tak aby wyglądała znakomicie i zachwycała wszystkich, którzy będą chcieli po nią sięgnąć - opowiada Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.
W książce znajdują się nie tylko same regionalne przepisy, ale także ciekawostki na temat historii świętokrzyskiej kuchni.
- Te dawne zwyczaje kulinarne, które były charakterystyczne dla mieszkańców dawnej wsi. Co jedli, w jaki sposób przechowywali żywność.
Książka zawiera przede wszystkim przepisy na potrawy wytrawne - przystawki, zupy, dania główne, brakuje w niej słodkości. Jednak jak zapewnia Beata Ryń, wkrótce pojawi się też i taki dział.
- Koła gospodyń przysyłają nam dawne przepisy na racuszki, pączki i obiecujemy, że wkrótce książka powiększy się o desery.