W bazie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego znajdziemy m.in. potrawy, które znalazły się w dwudziestce najpopularniejszych na 20-lecie województwa. Choć od tego wyboru minęło już pięć lat, regionalne pyszności nadal cieszą się uznaniem. Obecnie wiele dań przygotowują lokalne koła gospodyń wiejskich, można je spróbować podczas różnych imprez, festynów czy przeglądów, część znajdziemy zapewne w kartach dań świętokrzyskich restauracji.
Oto lista 20 najpopularniejszych świętokrzyskich potraw regionalnych:
- Sakiewki nadziewane kapustą kiszoną z pieczarkami – Klub Wiejski Pozytywka (powiat jędrzejowski)
- Barszcz chrzanowy – Koło Gospodyń Wiejskich z Rykoszyna (powiat kielecki)
- Pasztet „Kowalowej” – Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonce (powiat opatowski)
- Grzyby marynowane w śledziu zakochane – Koło Gospodyń Wiejskich Niestachów (powiat kielecki)
- Przekładaniec z tarcizny i pigoły – Koło Gospodyń Wiejskich Występy (powiat włoszczowski)
- Kapuśniak – Koło Gospodyń Wiejskich Skałczanki (powiat pińczowski)
- Kaczka po dworsku – EKO-BABKI z Cedzyny (powiat kielecki)
- Zupa szczawiowa z jajkiem i oponki z serem wiejskim – Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki (powiat jędrzejowski)
- Gomółki z Kowali – Zespół Obrzędowy Kowalanki (powiat kielecki)
- Wątróbka po żydowsku – Ośrodek Edukacyjno-Muzealny „Świętokrzyski Sztetl”
- Kociołek z fasolą korczyńską i pierogi z fasolą korczyńską – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Korczynian nad Nidą (powiat buski)
- Zalewajka – Kolo Gospodyń Wiejskich w Kozłowie (powiat jędrzejowski)
- Parowańce w sosie i kotlety ziemniaczane – Gospodarstwo Agroturystyczne Gierasimowicz
- Podpiwek po zagórzańsku – Koło Gospodyń Wiejskich Zagórzanki (powiat skarżyski)
- Smarowidło bielińskie – Zespół „Swarne Kakonianki” z Gminy Bieliny (powiat kielecki)
- Żydowski kawior – Koło Gospodyń Wiejskich w Zreczu Chałupczańskim (powiat kielecki)
Żródło: www.swietokrzyskie.pro.