Po kilku latach przerwy do Parku Etnograficznego w Tokarni wróci impreza „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. - Bardzo się cieszymy ponieważ podczas tegorocznych wydarzeń chcielibyśmy mocniejszy nacisk położyć na kulinaria, na to z czego słynie nasz region – mówi dyrektor MWK Mariusz Masny.
Nadal kontynuowany będzie cykl imprez pod hasłem Rodzinne niedziele w skansenie. Ale w tym roku pojawi się nowość – niedziela konserwatorska. - Dzieci, młodzież i dorośli będą mogli zobaczyć jak wygląda w muzeum proces konserwacji zbiorów – opowiada Mariusz Masny.
Muzeum planuje dostosować swoją ofertę do potrzeb osób niedowidzących. Na ten cel placówka dostała już 14 tys. zł z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
W planach są także kolejne prace konserwatorskie w Kościółku z Rogowa. Między innymi rzeźb i tabernakulum datowanego około 1730 roku. Na ten cel Muzeum również stara się o środki z programów ministra.
Podobnie jak na projekt dotyczący promocji chleba w polskiej tradycji ludowej. - Chcemy trochę szerzej podejść do tego tematu i zainteresować nim większe grono naszych gości – informuje dyrektor.