Spis treści
Przysmaki z Kielc w kosmosie!
Astrozupa, Astropierogi i Astrodeser – to trzy dania, które wyprodukowała kielecka firma LYOFOOD we współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną. Polak Sławosz Uznański-Wiśniewski, pochodzący z Łodzi astronauta, zabrał je w środę 25 czerwca na misję na Międzynarodową Stację Kosmiczną!
Astrozupa to aromatyczna pomidorowa z makaronem orzo według przepisu Mateusza Gesslera, astropierogi – również jego autorstwa, to pożywne pierogi z kapustą i grzybami natomiast astrodeser jest słodką kruszonką z jabłkiem i cynamonem.
Produkt kieleckiej firmy!
Wszystko przygotowuje się szybko i wygodnie – wystarczy dodać gorącą wodę, zamknąć opakowanie i odczekać od 3 do 16 minut, w zależności od dania. Wyprodukowała je firma LYOFOOD z Kielc, lider w dziedzinie liofilizacji i producenta żywności liofilizowanej premium. Wspomniane smakołyki dostępne są w sklepach Żabka, aż do wyczerpania zapasów w cenie 9,99 złotych za sztukę. Doskonale sprawdzą się na przykład podczas wakacyjnych wypraw, górskich wędrówek czy wypoczynku nad wodą. Termin przydatności sięga 18 miesięcy. Warto mieć je w zapasie na wypadek spontanicznych wyjazdów.
Jak przygotować "kosmiczne" dania? O tym piszemy tutaj:
Śledź relację live!
Start Polaka w kosmos będziemy relacjonowali na bieżąco poniżej! Także tu będziemy podawali różne ciekawostki dotyczące przysmaków z Kielc, które nasz astronauta zabrał ze sobą.
Kielce śledzą lot Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego w kosmos
Przypomnijmy, Sławosz Uznański-Wiśniewski gościł w 2023 roku na zawodach łazików marsjańskich w Kielcach. Inicjatorem tego wydarzenia była właśnie Politechnika Świętokrzyska.
Na wyprawę Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego zareagowała także Politechnika Świętokrzyska w Kielcach. - To efekt pracy setek inżynierów, pasjonatów i naukowców! Jesteśmy dumni, że mogliśmy gościć go na Politechnice Świętokrzyskiej podczas European Rover Challenge - napisała popularna "Polibuda" na swojej stronie na Facebooku.
- Udział marki LYOFOOD w misji Sławosza to dla nas potwierdzenie, że to, co robimy, ma sens. To sukces całego zespołu i nagroda za ciągłe doskonalenie. Fakt, że jesteśmy malutką częścią tego historycznego wydarzenia, jest dla mnie symbolem odwagi i fantazji, które od samego początku płyną w naszym DNA” – zaznacza Laura Godek-Miąsik, dyrektorka generalna LYOFOOD.
Załoga firmy trzyma kciuki za drugiego Polaka w kosmosie – Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego – całą załogę Ax-4 i sukces misji. Powodzenia wśród gwiazd - czytamy na facebookowym profilu LYOFOOD.
- Sławosz to człowiek pełen pasji, odpowiednia osoba w odpowiednim miejscu. Myślę, że dużo zrobi dla polskiego przemysłu kosmicznego - podkreślała na antenie TVN 24 Laura Godek-Miąsik.
Statek kosmiczny ze Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim oraz jego załogą poleci na wysokość 400 kilometrów nad ziemią.
W kosmos poleciał także deser LYOFOOD – kruszonka z jabłkiem. Dania w specjalnych opakowaniach są lekkie, odżywcze i oczywiście smaczne.
- Bonus Food to taki pomost pomiędzy przestrzenią kosmiczną a krajem zamieszkania, rodzinnym domem czy ulubioną restauracją. Jeśli na co dzień ukochana potrawa potrafi dodać energii i poprawić humor, to co dopiero podczas kilkunastodniowej misji na orbicie. Pod względem mentalnym jest to skuteczny sposób na podniesienie morale - przypomina Laura Godek-Miąsik, cytowana na stronie internetowej LYOFOOD.
Jeszcze przed wylotem załodze Falcon 9 dopisywały humory! Misja kosmiczna potrwa dwa tygodnie.
Informowaliśmy, że pierogi zostały poddaje liofilizycji. Na czym ona polega? Na mrożeniu, następnie lód musi odparować w próżni. - Ciasto pieroga okazało się bardzo dobrą barierą i lód, który był w farszu, nie mógł odparować podczas procesu. Pierogi po prostu wybuchały. Musieliśmy więc dopracować recepturę ciasta, żeby było na tyle cienkie, aby lód mógł odparować, ale też na tyle elastyczne, żeby nie ulegało rozerwaniu. Dzięki specjalnej technologii nakłuwania pierogów lód może odparować – mówiła Laura Godek-Miąsik, współwłaścicielka LYOFOOD.
- Dzieje się historia - pisze Miasto Kielce na swojej stronie na Facebooku.
- Dania LYOFOOD zdobyły K2, Everest, Broad Peak, Sziszapangmę i najprawdopodobniej także wszystkie pozostałe ośmiotysięczniki. Towarzyszyły Aleksandrowi Dobie w jego wyprawach oceanicznych i nie raz dotarły zarówno na biegun północny, jak i południowy. Pomogły w przemierzeniu pustyni Gobi i amazońskiej dżungli. Co roku stanowią podstawę wyżywienia podczas niezliczonych wypraw w najbardziej ekstremalne zakątki globu. Nadszedł czas, by zapuścić się jeszcze dalej… - chwali się kielecka firma na swojej stronie internetowej.
Receptury trzech dań z menu Bonus Food – pierogów, pomidorowej z makaronem i leczo z kaszą gryczaną - pomógł przygotować Mateusz Gessler, znany restaurator, kucharz, prywatnie syn Magdy Gessler, prowadzącej popularny program telewizyjny "Kuchenne rewolucje".
- Dla astronauty jedzenie jest bardzo ważną częścią życia. Każdy stara się zabrać ze sobą takie dania, które przypominają mu dom po to, żeby lepiej móc się poczuć w trudnych momentach. Jak usłyszałem, że będę miał taką możliwość, to pomyślałem, że pierogi byłyby naprawdę dobrą polską potrawą, którą zna wielu ludzi na świecie, część naszej kultury. Teraz będziemy mogli się nią podzielić już nie tylko na Ziemi – mówił Sławosz Uznański-Wiśniewski przed wylotem w kosmos.
Jak powstawały "kosmiczne" pierogi z Kielc? Zobacz w galerii zdjęć poniżej.
- Opracowanie receptur i technologii trwało trzy miesiące. Udało się zrobić pierwsze na świecie pierogi, które zostały poddane liofilizacji i pierwsze, które polecą w kosmos - wspominała Laura Godek, współwłaścicielka LYOFOOD z Kielc.
Produkty, w tym właśnie pierogi z Kielc, trafiające na orbitę są skrzętnie sprawdzane przez NASA, przez Europejską Agencję Kosmiczną, przez różnych partnerów. Dania muszą być w odpowiednim opakowaniu, formie, kompatybilne ze sprzętem na orbicie. Wyzwaniem był także proces liofilizacji.
- Dziś robimy ogromny krok w przyszłości technologicznej Polski. Kosmos jednoczy każdego z nas. Dziękuję Wam za zaufanie - oto fragment przemówienia, jakie wygłosił Sławosz Uznański-Wiśniewski już w trakcie lotu.
Statek z Polakiem na pokładzie wyruszył w kosmos!
Astronauci - była astronautka NASA Peggy Whitson (dowódczyni), pilot Shubhanshu Shukla z Indii oraz specjaliści naukowcy Sławosz Uznański-Wiśniewski i Tibor Kapu z Węgier - spędzą na ISS do 14 dni, wykonując około 60 eksperymentów naukowych, w tym 13 przygotowanych przez polskich naukowców. Na stację polecą na pokładzie kapsuły Crew Dragon - ostatniej stworzonej przez SpaceX - dla której będzie to pierwszy lot w kosmos.
Start lotu - czwartej prywatnej misji na ISS firmy Axiom Space - był wcześniej już kilka razy przekładany; pierwotną datą miał być 29 maja, kolejnymi - 8, 10 i 11 czerwca.
Dzień dobry! 25 czerwca 2025 roku to historyczna data - Polak Sławosz Uznański-Wiśniewski dokładnie o godzinie 8.31 razem z załogą statku Falcon 9 poleci z Florydy w kosmos!
