Majówka 2023. Smaczne potrawy na grilla dla wegetarian. Sprawdź, które najpopularniejsze i jak je przyrządzić

i

Autor: Pixabay

Kulinaria

Potrawy na grilla dla wegetarian. Sprawdź jak je przyrządzić. Co jest hitem sezonu?

2024-04-28 9:44

Długi weekend to czas, kiedy zaczynamy grillowanie. Wielu z nas planuje to zrobić w wolne, czerwcowe dni. Okazuje się, że wśród propozycji nie brak też dań wegetariańskich.

Wiele osób ubóstwia smak grillowanych mięs, warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że coraz więcej z nas wybiera opcje wegetariańskie i wegańskie. Co w momencie, gdy niestety nie mamy pomysłu na bezmięsne dania? Oto kilka propozycji smacznych dań?

  • Warzywne szaszłyki. W sklepach i na targowiskach pojawia się coraz więcej świeżych i pysznych warzyw. Warto to wykorzystać! Warzywa należy pokroić w kawałki, na przemian naciągać na patyczki i grillować na ruszcie. Aby dodać im wyrazistego smaku można zamarynować je wcześniej w ulubionych przyprawach, czosnku, oliwie i ziołach. Świetnym wyborem do tego dania będą cukinia, cebula, pieczarki, czy różne rodzaje kolorowych papryk. Nie zapominajmy o kukurydzy, która przyrządzona na grillu podbije serca wszystkich, nawet zatwardziałych mięsożerców.
  • Wegetariańskie burgery. To świetna alternatywa dla mięsnych odpowiedników. Do ich przygotowania można użyć m.in. ciecierzycy, soczewicy, kaszy jaglanej, tofu lub warzyw. Wystarczy trochę wyobraźni, świeżych, wiosennych produktów i co najważniejsze, grilla.
  • Grillowany ser. W tej roli doskonale sprawdzą się produkty regionalne! Znakomitym dodatkiem do przypieczonego na ruszcie, płynącego sera będzie ciepła foccacia zapiekana z rozmarynem, słodka żurawinowa konfitura i idealnie komponujący się soczysty burak.

Wegetariańskie smakołyki na grilla

Oprócz popularnych, klasycznych potraw jak karkówka czy kiełbasa, coraz większą popularność zyskują też dania wegetariańskie i wegańskie. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. W tym sezonie u wielu z nas królować będą:

  • Warzywne szaszłyki z papryką, cukinią czy pieczarkami
  • Roślinne kiełbaski i kaszanki
  • Grillowane warzywa w aromatycznych marynatach.
  • Jako przekąska słodkie ziemniaki z karmelem
  • Pikantne dipy i salsy
  • Grillowane owoce, takie jak ananasy czy banany.
  • Sosy i marynaty, które doskonale podkreślą smak każdej potrawy.

Źródło: Szczawnica Park

Zobacz także:

QUIZ. Pamiętasz seriale z Kargulem i Pawlakiem? Co wiesz o aktorach, kojarzysz ich słynne powiedzonka? Sprawdź!
Pytanie 1 z 8
W filmie "Nie ma mocnych" jest scenka z polowania, w którym bierze udział szef PGR oraz ważny działacz. Jakie zwierzę chcieli ustrzelić?
Świętokrzyskie. Duże zainteresowanie Targami Dom, Ogród i Ty w Kielcach