Park Etnograficzny w Tokarni otwarty jest dla turystów praktycznie przez cały rok. Teraz nawet powstają tam zdjęcia do kolejnej produkcji opowiadającej o losach Kargula i Pawlaka. Jednak formalnie inauguracja nowego sezonu turystycznego planowana jest na przełom kwietnia i maja.
Świętokrzyski Festiwal Smaków
- 30 kwietnia i 1 maja organizujemy dwudniową, bardzo smaczną imprezą. Zaczniemy sezon Świętokrzyskim Festiwalem Smaków - mówi Beata Ryń, szefowa działu promocji i marketingu Muzeum Wsi Kieleckiej.
Ten festiwal od początku istnienia cieszy się ogromnym zainteresowaniem turystów. Do Tokarni ponownie przyciągnie lokalnych wystawców i artystów z całego regionu świętokrzyskiego.
- Będzie konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich, konkurs na najpiękniejsze stoisko i wiele innych atrakcji. Wszystkich wystawców namawiamy do tego, żeby jeszcze więcej gotowali i jeszcze więcej przywieźli przysmaków, żeby nam starczyło na te dwa dni wielkiego obżarstwa i przewspaniałej muzyki, która będzie przygrywała ze sceny - dodaje Beata Ryń.
Świętokrzyski Festiwal Smaków zostanie zorganizowany w Tokarni już po raz siódmy.