Alarmujące statystyki
Naukowcy przez dziesięć lat prowadzili badania na grupie pięciuset tysięcy osób, które udostępniły swoje dane medyczne brytyjskiemu biobankowi. Ankietowani opisywali ile solą, kiedy i w jakich okolicznościach dodają sól do potraw. Badania wskazały, że nadużywanie tej przyprawy skraca życie o ponad dwa lata u mężczyzn i o półtora roku u kobiet. Głównie chodzi tu o dosalanie potraw przy stole, a nie przyprawianie w czasie gotowania.
Dlaczego sól jest niebezpieczna dla zdrowia?
- Zbyt duże używanie tego produktu prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Zwiększa też ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Osłabia również układ odpornościowy. Sól w bardzo dużym stopniu obciąża nerki. Jeżeli nadużywamy jej może dojść do ich niewydolności i zatrzymywania wody w organizmie - ostrzega dietetyk Daria Sych.
Jaka jest bezpieczna porcja soli do spożycia?
- Bezpieczna ilość to pięć gramów na dzień. Czyli tyle ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Pamiętajmy jednak, że ta przyprawa zawarta jest już w produktach, których kupujemy np. w pieczywie, wędlinach czy serach. Jeśli spożywamy takie rzeczy to do dosalania powinniśmy używać jak najmniej tej przyprawy - wyjaśnia Daria Sych.
Badania wskazują, że 64 procent konsumentów wie, że spożywanie soli w nadmiarze jest niebezpieczne dla zdrowia. Dane jednak pokazują, że większość osób przekracza rekomendowane spożycie tego produktu.