Ta przyprawa skraca życie o dwa lata

i

Autor: Pixabay

Ta przyprawa skraca życie nawet o kilka lat! Sprawdź, czy nie spożywasz jej zbyt dużo

2022-07-15 9:14

O tym, że sól jest niezdrowa dla naszego organizmu lekarze alarmują od lat. Badania przeprowadzone przez ekspertów z Uniwersytetu w Nowym Orleanie dowodzą, że ta przyprawa może skrócić życie nawet o kilka lat.

Alarmujące statystyki

Naukowcy przez dziesięć lat prowadzili badania na grupie pięciuset tysięcy osób, które udostępniły swoje dane medyczne brytyjskiemu biobankowi. Ankietowani opisywali ile solą, kiedy i w jakich okolicznościach dodają sól do potraw. Badania wskazały, że nadużywanie tej przyprawy skraca życie o ponad dwa lata u mężczyzn i o półtora roku u kobiet. Głównie chodzi tu o dosalanie potraw przy stole, a nie przyprawianie w czasie gotowania.

Dlaczego sól jest niebezpieczna dla zdrowia?

- Zbyt duże używanie tego produktu prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Zwiększa też ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Osłabia również układ odpornościowy. Sól w bardzo dużym stopniu obciąża nerki. Jeżeli nadużywamy jej może dojść do ich niewydolności i zatrzymywania wody w organizmie - ostrzega dietetyk Daria Sych.

Jaka jest bezpieczna porcja soli do spożycia?

- Bezpieczna ilość to pięć gramów na dzień. Czyli tyle ile mieści się na łyżeczce do herbaty. Pamiętajmy jednak, że ta przyprawa zawarta jest już w produktach, których kupujemy np. w pieczywie, wędlinach czy serach. Jeśli spożywamy takie rzeczy to do dosalania powinniśmy używać jak najmniej tej przyprawy - wyjaśnia Daria Sych.

Badania wskazują, że 64 procent konsumentów wie, że spożywanie soli w nadmiarze jest niebezpieczne dla zdrowia. Dane jednak pokazują, że większość osób przekracza rekomendowane spożycie tego produktu.

Tomek Lipiński o numerze „Chyba że chcesz”
QUIZ. Inflacja, hossa, bessa... Znasz te pojęcia z ekonomii czy musi ci pomagać księgowa?
Pytanie 1 z 10
Co to jest inflacja?