Do Tłustego Czwartku przygotowuje się pieczołowicie również kielecka Piekarnia Białogon. Co szykuje właśnie z okazji tego dnia?
- W tym roku wśród naszych wyrobów znajdą się pączki, lukrowane gniazdka oraz kule serowe. One od lat cieszą się dużą popularnością wśród klientów. Także każdy powinien znaleźć coś dla siebie - mówi Jacek Iwanowski, szef Piekarni Białogon.
Jak dodaje, smaczne pączki trafią do około pół tysiąca sklepów, które znajdują się na terenie województwa świętokrzyskiego oraz innych regionów.
Mianem "tłustego" określa się ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. W kalendarzu nie ma stałej jego daty, ponieważ zależy ona od terminu świąt wielkanocnych. Dzień ten określany jest także w tradycji jako "zapusty" lub "mięsopust", dozwolone jest wtedy "objadanie się". Geneza Tłustego Czwartku sięga jeszcze czasów pogaństwa, kiedy świętowano koniec zimy i nadejście wiosny. Tradycja ta przyjęła się także w kolejnych stuleciach wśród chrześcijan i w różnych formach przetrwała do dziś.