Piekarnia Pod Telegrafem dostarczy swoje wyroby do 1500 punktów na terenie Kielc, województwa świętokrzyskiego i ościennych regionów.
- Z okazji Tłustego Czwartku oferujemy pączki w dziesięciu różnych rodzajach, nowością w tym roku będą pączki z czarną porzeczką. Ponadto nasi klienci będą mogli zakupić także oponki, faworki, mini pączki, pączki smakowe, na przykład ze skórką pomarańczową, malinowe, wiśniowe. Oferta jest różnorodna - wylicza Edyta Gwóźdź, dyrektor handlowy Piekarni Pod Telegrafem w Kielcach.
Jak wygląda produkcja pączków "od kuchni" w tej piekarni? Możecie zobaczyć na filmie poniżej.
Mianem "tłustego" określa się ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. W kalendarzu nie ma stałej jego daty, ponieważ zależy ona od terminu świąt wielkanocnych. Dzień ten określany jest także w tradycji jako "zapusty" lub "mięsopust", dozwolone jest wtedy "objadanie się". Geneza Tłustego Czwartku sięga jeszcze czasów pogaństwa, kiedy świętowano koniec zimy i nadejście wiosny. Tradycja ta przyjęła się także w kolejnych stuleciach wśród chrześcijan i w różnych formach przetrwała do dziś.