grzyby

i

Autor: Getty Images Kosz z grzybami

Uwaga na trujące grzyby!

2022-09-09 9:23

W Świętokrzyskich lasach znowu zaroiło się od grzybów. Łupem zbieraczy padają prawdziwki, kozaki czy maślaki. Eksperci jednak ostrzegają, aby przy ich zbieraniu zachować szczególną czujność. Zjedzenie trującego grzyba może być śmiertelnie niebezpieczne.

- Jeżeli jesteśmy początkowymi grzybiarzami, to należy zbierać tylko i wyłącznie grzyby z tzw. gąbką u spodu kapelusza. Wśród tych grzybów, nie ma okazów śmiertelnie trujących – mówi Anna Suszniak, grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kielcach.

Wybierając się do lasu warto wziąć ze sobą doświadczonego zbieracza lub atlas grzybów. W telefonie można też zainstalować specjalną aplikację, które pomoże nam odróżnić grzyby jadalne od trujących. Trzeba też pamiętać, że zjedzenie trującego okazu może być nawet śmiertelnie niebezpieczne. – Mogą się zdarzyć zatrucia cytotoksyczne i neurotoksyczne, dlatego powinniśmy uważać na zbieranie takich okazów – podkreśla ekspertka.

W razie wątpliwości zawsze można skorzystać też z fachowej wiedzy pracowników sanepidu przy ul. Jagiellońskiej. Można to zrobić codziennie w godz. od 7.25 do 14.

Były górnik opowiada o biedaszybach
QUZI. Jedzenie na literę K
Pytanie 1 z 20
Czy kapusta rośnie dziko?