Wiele osób zdaje sobie sprawę, że cukier nie jest najzdrowszym produktem. To dla mnóstwa pozostaje on jedną z podstawowych rzeczy na kuchennych półkach. W okresie letnim cukier może być wyjątkowo pożądany ze względu na produkowanie przetworów owocowych, do których są potrzebne jego znaczne ilości. Internauci zwracają uwagę, że brakuje go w sklepach, a ceny mocno poszły w górę. W niektórych sieciach wprowadzono reglamentację.
"Przed nami chory scenariusz braku niektórych produktów. Brakuje cukru. Czy faktycznie mamy dobry rząd na trudne czasy? Wątpliwe" - napisał Michał Kołodziejczak, lider AgroUnii na Twitterze, poruszając problemem z niedostępnością popularnego słodzidła.
Ceny będą jeszcze wyższe
W niektórych Biedronkach pojawiły się komunikaty o możliwości nabycia określonej ilości cukru. Są sklepy w których można go kupić 20 kg, w innych zaledwie 3. Cukier nie tylko znika z półek ale jego cena rośnie. Średnio kosztuje około 4 zł za kilogram. Rok temu było to 3 zł, a dwa lata temu 2,66 zł.
Jak zapowiada firma Pfeifer & Langer Polska, w tym roku koszt uprawy buraków cukrowych wzrośnie o co najmniej 40 procent, co oczywiście przełoży się na podwyżki cen. Mogą być one nawet dwukrotne.