Galeria zdjęć

Na początku produkowali mydło i drożdże! Jak dziś wygląda słynna fabryka z Kielc?

2024-12-18 8:22

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem Kielce dziś słynie głównie z produkcji słynnego Majonezu Kieleckiego, Musztardy Kieleckiej czy Przysmaku Świętokrzyskiego. Kto jednak pamięta, że 90 czy 100 lat temu wytwarzała najpierw mydło, zaś później także drożdże oraz inne artykuły niezbędne do życia.

Spis treści

  1. WSP Społem Kielce w liczbach
  2. Dzieje WSP Społem Kielce
  3. W czasie wojny wspierali partyzantów
  4. Szykują potężną inwestycję

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy to nie tylko Majonez Kielecki. Społem ma ponad 100-letnią tradycję, wiele jej produktów jest znanych na różnych kontynentach i w wielu zakątkach świata. Mamy na myśli między innymi:

  • Przysmak Świętokrzyski,
  • Musztardę Kielecką,
  • Ocet Kielecki
  • Sos Kielecki
  • Ketchup Kielecki

Reporter serwisu kielce.eska.pl miał okazję gościć na terenie fabryki. Za kilka miesięcy ruszy tam potężna inwestycja. O niej przeczytacie poniżej, najpierw warto podać różne ciekawostki dotyczące historii zakładu, który mieści się przy ulicy Mielczarskiego (między Grunwaldzką a Sienną).

WSP Społem Kielce w liczbach

  • W 2023 roku firma osiągnęła rekordowy zysk netto, sięgający ponad 23 miliony złotych
  • Co miesiąc na stoły klientów i konsumentów trafia kilka milionów opakowań wyrobów, które w swoje nazwie mają człony "kielecki" lub "świętokrzyski".
  • W ciągu ostatnich dziesięciu lat firma przeznaczyła na promocję swoich produktów około 60 milionów złotych.
  • Społem płaci rocznie kilka milionów złotych podatków do Urzędu Skarbowego oraz Miasta Kielce.
  • Zakład zatrudnia 370 osób, głównie z Kielc i okolic (stan na 26 listopada 2024). Po planowanej rozbudowie hali do produkcji Majonezu Kieleckiego (w latach 2025-27) Społem chce zatrudnić specjalistów, m.in. automatyków, chemików, mikrobiologów, pracowników laboratoriów. Są także okresy w roku (m.in. przedświąteczne), kiedy załoga zwiększa się o pracowników sezonowych, bo zapotrzebowanie na produkty jest większe.
  • 99 procent surowców i opakowań nabywa u polskich producentów.
  • 25 procent - o tyle wzrósł eksport Majonezu Kieleckiego w pierwszych 9 miesiącach 2024 roku w porównaniu z takim samym okresem 2023.
  • 820 procent - o tyle z kolei zwiększył się w takim samym czasie eksport sosów kieleckich
  • 134 procent - tyle wyniósł wzrost sprzedaży Majonezu Kieleckiego w Wielkiej Brytanii w pierwszych 9 miesiącach 2024 w porównaniu do tego samego okresu 2023.

Więcej ciekawostek dotyczących samego Majonezu Kieleckiego przedstawiamy tutaj:

Świętokrzyskie. Fabryka Majonezu Kieleckiego będzie rozbudowana

Dzieje WSP Społem Kielce

Historia firmy w tym miejscu zaczęła się ponad sto lat temu. 15 września 1920 roku ruszyła tutaj produkcja mydła. To historyczna data, uważana jest za narodziny Zakładów Wytwórczych Społem w Kielcach. Produkcja mydła rosła z roku na rok, ale równocześnie przedsiębiorstwo poszerzało swój asortyment o papierowe torby, opakowania, kartony czy świece stołowe. Sam zakład zaczął się także rozbudowywać. Przed II wojną światową ruszyła także produkcja:

  • Octu Kieleckiego - od 1932 roku
  • Musztardy Kieleckiej - od 1932
  • wyrobów kosmetycznych i chemicznych
  • bulionów, koncentratów i przypraw do ziół
  • drożdży
  • pasty do obuwia
  • gilzy superzwijki do papierosów

Warto dodać, że w przypadku drożdży - małą, ale jak na ówczesne czasy nowoczesną linię produkcyjną - zakład uruchomił w maju 1939 roku. Pozwalała ona wytworzyć nawet 30 ton drożdży w ciągu miesiąca, co też było rekordowym wynikiem. Drożdże piekarskie prasowane cieszyły się ogromną popularnością.

W czasie wojny wspierali partyzantów

W czasie II wojny światowej niemiecki okupant znacząco zmniejszył zatrudnienie i produkcję w zakładzie. Przedsiębiorstwo wspierał natomiast działalność konspiracyjną, pomagały zaopatrywać miejscową ludność w produkty, fikcyjnie zatrudniało osoby działające w ruchu oporu. Także tu w czasie wojny przechowywano blisko pięć ton trotylu, który służył potem oddziałom partyzanckim. Niestety, wielu pracownikom i członkom załogi za swoją bohaterską i patriotyczną postawę straciło życie. Na budynku obecnego biura Społem znajduje się tablica z wyrytymi nazwiskami pomordowanych.

Pierwsze lata po zakończeniu wojny były dla zakładu bardzo trudne, ale później coraz bardziej odzyskiwał on renomę, w latach 50. posiadał wtedy jeden z najnowocześniejszych w Polsce wydziałów produkcji drożdży. W 1959 roku właśnie kieleckie przedsiębiorstwo, jako pierwsze w kraju, uruchomiło produkcję majonezu na skalę przemysłową. Praca nad stworzeniem receptury zaczęła się rok wcześniej, zajmowali się nią Zbigniew Zamojski oraz Janusz Cichocki. To był strzał w kulinarną dziesiątkę! Majonez Kielecki od początku cieszył się dużą popularnością wśród konsumentów. Tak pozostało do dziś. Drożdże czy mydło to już historia, ale Społem wspomina je z sentymentem.

Szykują potężną inwestycję

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem planuje rozbudowę hali produkcyjnej Majonezu Kieleckiego. Inwestycja pochłonie około 62 miliony złotych. Według zapowiedzi szefostwa fabryki, prace mają rozpocząć się w maju 2025 roku, planowo potrwają do 2027. Inwestycja pozwoli firmie jeszcze skuteczniej odpowiadać na zmieniające się potrzeby rynku, jednocześnie zachowując wysoką jakość i unikalny charakter produktu.

- Obecnie przygotowujemy teren pod inwestycję, musimy przenieść istniejącą infrastrukturę i zapewnić możliwości produkcyjne na starej hali i dopiero wtedy zaczniemy budowę nowej - zapowiada Adam Jamróz, prezes WSP Społem.

Więcej o tej inwestycji piszemy tutaj:

Kielce Radio ESKA Google News
Autor:
QUIZ. Kielce w czasie PRL-u i w XX wieku. Co wiesz o historii miasta z tego okresu?
Pytanie 1 z 10
Kto był założycielem znanej firmy budowlanej Exbud z Kielc?