Jak nie marnować? Przede wszystkim planować. Kiedy zaczynamy planować nasze posiłki, przede wszystkim, to co kupimy w sklepie zaczynamy nie marnować, ponieważ trzymamy się tego co przygotowaliśmy sobie na liście zakupów. Potem ważne jest odpowiednie przechowywanie produktów i korzystanie w pierwszej kolejności z tych, które mają najkrótszy termin przydatności - radzi Anna Mazur z Kieleckiego Banku Żywności.
Już jutro, 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. W ubiegłym roku w Polsce do koszy trafiło 4,8 mln ton żywności - wynika z danych Banku Żywności. A przecież wielu produktom można nadać "drugie życie".
Proponujemy różne sposoby przetwarzania produktów. Owoce, warzywa może już trochę podeschnięte można jeszcze wykorzystać, na przykład przygotowując konfitury, sałatki do słoików, czy zupy warzywne, szczególnie popularne ostatnio zupy - kremy. Żywność jest cenna i warto jej nie marnować - mówi Anna Mazur z Kieleckiego Banku Żywności.