Galeria zdjęć

Zmiany w produkcji Majonezu Kieleckiego. Kultowy przysmak mógłby wypełnić dziesięć basenów!

2024-10-16 9:55

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy Społem w Kielcach wprowadziła zmiany w produkcji Majonezu Kieleckiego. Całkowicie wycofała się z użycia żółtek jaj pochodzących od kur z chowu klatkowego. Co to oznacza?

Spis treści

  1. Majonez Kielecki bez jajek typu "3"
  2. Prezes Społem: receptura bez zmian
  3. Tak powstawał kultowy produkt
  4. Majonez Kielecki w liczbach. Imponujące!

Majonez Kielecki bez jajek typu "3"

- Już od kilku lat w naszej ofercie znajdują się majonezy produkowane bez użycia żółtek z jajek typu „3”, takie jak Majonez Kielecki Omega-3, Majonez Kielecki Lekki, Majonez Kielecki z papryką chipotle czy Majonez Kielecki w plastikowych opakowaniach. Obecnie możemy z dumą powiedzieć, że całkowicie wyeliminowaliśmy ten składnik (jajka typu "3" - przyp. PSta) ze wszystkich naszych wyrobów, w tym również z tradycyjnego Majonezu Kieleckiego w szklanych słoikach. Co więcej, osiągnęliśmy ten cel 15 miesięcy wcześniej, niż pierwotnie planowaliśmy. To znaczący krok, który podkreśla nasze zaangażowanie w dbałość o dobrostan zwierząt i realizację zobowiązań wobec konsumentów - mówi Adam Jamróz, Prezes Zarządu WSP Społem.

Prezes Społem: receptura bez zmian

30 maja 2018 roku firma zdeklarowała, że w trosce o zwierzęta hodowlane, do końca 2025 roku wdroży nowe rozwiązania produkcyjne, które zaowocują całkowitym wycofywaniem surowców pochodzących od kur z chowu klatkowego. Warto także zaznaczyć, że zmiana pochodzenia używanych żółtek nie wpłynie na smak ani skład Majonezu Kieleckiego – jego receptura pozostaje taka, jak dotychczas. Wciąż bazuje na najwyższej jakości składnikach, które od lat sprawiają, że jest to wyborny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek, frytek czy tostów.

Tak powstawał kultowy produkt

Majonez Kielecki to jeden z najchętniej wybieranych majonezów w Polsce, który zyskał uznanie zarówno w kraju, jak i za granicą, w różnych zakątkach świata. Jego tradycyjna receptura, będąca podstawą Polskiej Normy majonezu, niezmiennie cieszy się zaufaniem konsumentów oraz kulinarnych ekspertów od pokoleń.

Majonez Kielecki w liczbach. Imponujące!

Praca nad stworzeniem receptury Majonezu Kieleckiego rozpoczęła się w 1958 roku, zajmowali się nią Zbigniew Zamojski oraz Janusz Cichocki. To był strzał w kulinarną dziesiątkę, produkt od początku cieszył się popularnością. Kilka faktów może zaskoczyć oraz zaimponować. Oto przykłady:

  • W ciągu jednego roku WSP „Społem” wytwarza tyle kultowego majonezu, że mogłaby wypełnić on 400 dużych cystern samochodowych lub 10 basenów o długości 25 metrów. 
  • Roczna produkcja wystarczyłaby również na ustawienie słoików jeden na drugim, co pozwoliłoby dosięgnąć Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) aż 10 razy!
  • Gdyby ułożyć opakowania obok siebie, Majonez Kielecki mógłby połączyć wybrzeża Wielkiej Brytanii i Kanady. 
  • Gdyby dziś ustawić jeden na drugim wszystkie słoiczki majonezu wyprodukowane w ciągu roku, powstałoby tysiąc gór o wysokości tatrzańskich Rysów (liczą 2,5 tysiąca metrów nad poziomem morza).
  • Jeśli z kolei ułożylibyśmy jeden słoik za drugim, powstałaby "majonezowa" linia łącząca Kielce z... Lizboną, stolicą Portugalii.
Świętokrzyskie. Tu powstaje Majonez Kielecki! Odwiedziliśmy WSP Społem Kielce

QUIZ. Z tego słyną Kielce! Znane marki, firmy i produkty. Co o nich wiesz?

Pytanie 1 z 8
Z czego w latach 1938-70 słynęła najbardziej kielecka fabryka SHL?