Tłusty Czwartek 2023 w Kielcach. Jak powstają pączki?

i

Autor: Piotr Stańczak Monika Zarębska ze znanej cukierni "Świat słodyczy" w Kielcach prezentuje główne przysmaki Tłusytego Czwartku, czyli pączki.

Jak powstają pączki? Opowiada Monika Zarębska z cukierni "Świat słodyczy" w Kielcach

2023-02-15 8:08

Startuje Tłusty Czwartek! Wiodącym przysmakiem także i w tym roku będą pączki. Zapytaliśmy Monikę Zarębską, pracownicę znanej cukierni "Świat słodyczy" w Kielcach, jak w ogóle wygląda ich produkcja.

Trudno wyobrazić sobie Tłusty Czwartek bez pączków. W "Świecie słodyczy" klienci mogą kupić te ze skórką pomarańczową, nadzieniem różanym, konfiturą wiśniową, ponadto popularnością cieszą się także faworki oraz oponki serowe.

- Produkcję pączków zaczniemy już w środę w nocy, tak, aby w Tłusty Czwartek, od godziny 7 rano do dwudziestej chętni mogli kupić świeże wyroby. Pączki robimy z naturalnych składników, stosujemy świeże drożdże, jajka, do tego masło. Są zawijane ręcznie z konfiturką różaną, do tego dochodzi lukier, skórka pomarańczowa - wylicza Monika Zarębska, pracownica "Świata słodyczy" przy ulicy Paderewskiego 34 w Kielcach.

To rodzinny biznes, Iwona Wójcik prowadzi go ze swoją mamą Katarzyną Sajecką. Jego tradycja sięga już 35 lat.

Jak dodaje nasza rozmówczyni, podstawą jest korzystanie ze świeżych składników. Proces produkcji pączków nie jest błyskawiczny, wymaga czasu. - Są ręcznie zawijane, nadziewane i dzięki temu smaczne - przyznaje Monika Zarębska.

Tłusty Czwartek 2023 w Kielcach. Jak powstają pączki w Świecie słodyczy?

i

Autor: Piotr Stańczak Te pączki ze "Świata słodyczy" już czekają na klientów w Tłusty Czwartek.
Tłusty czwartek we Wrocławiu