Drugie Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych odbyły się w kieleckim Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego. Oprócz miejscowej młodzieży uczestniczyli w nich także uczniowie z: Poznania, Krakowa, Warszawy, Jędrzejowa, Tychów.
Oskar i Wiktor z Kielc kulinarnymi mistrzami
Musieli przygotować kilka dań, w których składnikami obowiązkowymi były schab wieprzowy bez kości, kmin rzymski, śmietana i serek do sushi.
- Mistrzami Polski Szkół Gastronomicznych zostali uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach Oskar Brzozowski i Wiktor Wołczyk pracujący pod opieką Aleksandry Koprowskiej. Drugie miejsce zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, a trzecie młodzi kucharze z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie - poinformował Urząd Miasta Kielce na swojej stronie internetowej.
Dania, które przygotowała młodzież oceniało jury, na czele komisji zasiadł Karol Okrasa, słynny kucharz, autor kulinarnych programów telewizyjnych. Patronat nad mistrzostwami objął prezydent Kielc Bogdan Wenta.
Czytaj również:
- Uczniowie ze Skarżyska-Kamiennej jako statyści w "Ojcu Mateuszu"! To była ogromna niespodzianka
- Tradycyjne ślubowanie klas mundurowych ZDZ w Kielcach. Galeria zdjęć
- Kebab Piri-Piri w centrum Kielc coraz bliżej otwarcia. Trwają roboty w lokalu