Przygotowaliśmy dla Was listę najlepszych pizzerii w Kielcach. Jesteście w Kielcach i macie ochotę na dobrą pizzę? Sprawdźcie, czy możecie ją zamówić za rogiem. Polecamy galerię zdjęć z lokali, opisy menu znajdziecie poniżej.
Monte di Procida Pizza & Panini
Ta ciesząca się znakomitą opinią pizzeria działa powstała sześć lat temu. Teo Fabozzi, który wraz z żoną Anną Krzysiek prowadzi Monte di Procida, ma ogromne doświadczenie. Pizzę nauczył się robić we wczesnej młodości, w Stanach Zjednoczonych, do których zabrała go mama. Jego receptura jest po prostu bezbłędna. Zjecie tu najlepszą naszym zdaniem margheritę w mieście. W karcie znajdziemy trzynaście rodzajów pizzy i jest to bez wątpienia szczęśliwa trzynastka.
Świetna jest diavola, która prócz mozzarelli, sosu pomidorowego, bazylii i parmezanu zawiera pikantne salami. Marinara podawana jest tu na bogato, z anchois, czosnkiem i czarnymi oliwkami. W znakomitej pizzy 5 fromaggi znajdziemy kompozycję aż pięciu pysznych serów - mozzarelli, gorgonzoli, pecorino, wędzonej scamorzy i parmezanu. Odwiedzających Monte di Procida (nazwa pochodzi od rodzinnej miejscowości Teo) czeka przyjemna niespodzianka. Można tu zamówić pizzę na kawałki. Szkoda, że polskie pizzerie tak rzadko wpadają na ten prosty pomysł. Adres: ul. Wesoła 38. Ocena Google 4.9 Ocena TripAdvisor 4.5.
Pieprz i Bazylia
Pieprz i Bazylia regularnie pojawia się w czołówkach rankingów pizzerii w Kielcach i w pełni na to zasługuje. W tym położonym w ścisłym centrum lokalu pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, dzięki czemu ma wyjątkowy smak. Miłośnicy puchatej pizzy nie mają tu czego szukać. W Pieprzu i Bazylii ciasto jest cienkie, zioła pachnące a pochodzące od lokalnych dostawców składniki zawsze świeże.
W zawierającym prawie trzydzieści pozycji menu każdy znajdzie coś dla siebie. Wśród nich wyróżnia się zwłaszcza Pesto e Spinaci ze śmietanowym pesto i świeżym szpinakiem oraz polecana przez szefa kuchni Rucola con Aglio e Pomodoro, która prócz sosu pomidorowego i mozzarelli zawiera pomidory koktajlowe, czosnek, świeżą rukolę, płatki parmezanu i oliwę extra vergine. Bardzo fajna jest też Parma z szynką parmeńską, płatkami parmezanu i świeżą rukolą. Palce lizać! Adres: Plac Wolności 1. Ocena Google 4.5 Ocena TripAdvisor 4.
Koralowa Pizza
To jedyna pizzeria w Kielcach, do której można skoczyć w dosłownym tego słowa znaczeniu. I to prosto z trampoliny, bo Koralowa Pizza mieści się w Parku Rozrywki FlySky. Można tu znaleźć bardzo dobrą pizzę, opartą na świeżych składnikach i często bardzo nietypowych kompozycjach smakowych pod równie nietypowymi nazwami, nawiązującymi do miejsca, w którym znajduje się pizzeria, na przykład skoczek, trampolina czy skok na bombę.
W menu znajdziemy na przykład pizzę z farszem pieczarkowo-cebulowym i pietruszką, która nawiązuje do imitujących włoski przysmak placków, popularnych w okresie PRL. Najlepsza jest tu zdecydowanie pizza z gruszką, gorgonzolą, orzeszkami ziemnymi i rukolą. Z kolei pizzy o niefortunnej nazwie Cycki Trenerki lepiej unikać. Warto w zamian spróbować tej z mascarpone i szynką parmeńską. Adres: ul. Skrajna 86b, Park Rozrywki FlySky. Ocena Google 4.5.
Kilo Mąki
Pod nazwą Kilo Mąki kryje się pizzeria, która do mąki przywiązuje ogromną wagę. Stosuje się tu wyłącznie oryginalną włoską mąkę 00, która fermentuje 24 godziny, dzięki czemu ciasto jest takie, jakie powinno być, cienkie, chrupiące i bardzo smaczne. Receptura jest bez zarzutu. W Kilo Mąki nie używa się tradycyjnych sosów, tylko oliwę, zwykłą, czosnkową i pikantną. Właśnie po tym można rozpoznać porządną włoską pizzerię. Warto sięgnąć po którąś z pizz zawierających mozzarellę di bufala, wytwarzaną w Kampanii ze świeżego mleka bawolic.
Margherita z dodatkiem bazylii i grana padano jest przewyborna. Czarnym koniem menu jest bez wątpienia pizza pera z sosem śmietanowym, gorgonzolą, speckiem, orzechami włoskimi i gruszką w syropie. W równie pysznej wersji tartufo gorgonzolę, orzechy i gruszkę zastąpiono marynowanymi cebulkami, karczochami, oliwą truflową i parmezanem. Adres: ul. Piotrkowska 31. Ocena Google 4.5 Ocena TripAdvisor 4.5
La Casa
Pizzeria La Casa istnieje zaledwie od trzech lat, a już zdobyła sobie grono wiernych klientów. Robią tu świetną włoską pizzę prosto z pieca, opalanego rzecz jasna drewnem. Włoskie jest tu nie tylko ciasto, ale i wszystkie składniki. Receptura jest słodką tajemnicą właściciela La Casy, Adama Kulika.
W menu znaleźć można nie tylko włoskie klasyki, ale i autorskie, czasem zaskakujące warianty. Wśród klasyków wyróżnia się pizza Quattro Formaggi z sosem śmietanowym, mozzarellą, gorgonzolą, fetą, pecorino i grana padano oraz oparta na niej pizza Zdzicha, w której dodano spianata piccante. Prawdziwym przebojem jest pizza Hungaria, w której ostry sos pomidorowy i mozzarella spotykają się z pieczarkami, czerwoną cebulą, papryką, pancettą, neapolitańskim salami i prosciutto cotto. Adres: ul. Pakosz 21. Ocena Google 4.1.
Pizza pod Trójką
Pizza pod Trójką z pozoru nie wyróżnia się spośród innych włoskich pizzerii w Kielcach. Przepis na ciasto jest przyzwoity, mąka dobra, składniki rzecz jasna świeże. Tajną bronią Pod Trójką są pizze miesiąca, uwielbiane przez stałą klientelę. W październiku na przykład można zamówić kapitalną pizzę z burakiem, serem kozim, szpinakiem doprawionym czosnkiem, nasionami słonecznika i dyni oraz octem balsamicznym. Podobnie ciekawe zestawienia smaków można znaleźć w stałym menu, zawierającym aż 24 pozycje.
Fantastyczna jest pizza z dodatkiem boczku, rukoli z czosnkiem, winogrona, orzechów włoskich i parmezanu. Najbardziej szalona jest pizza Kura w Masali, zawierająca kurczaka, papryczki chilli, ananasy, czerwoną cebulę i rukolę. Godna polecenia jest też pizza ze szpinakiem z dodatkiem ricotty. Adres: ul. Sienkiewicza 3. Ocena Google 4.4 Ocena TripAdvisor: 4.5.
Tutti Santi
Tutti Santi to sieć pizzerii, której współzałożycielem jest Valerio Valle, mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej. Jego receptura na ciasto, robione z najlepszej na świecie mąki 5 Stagioni, jest rzeczywiście mistrzowska. Ciasto jest odpowiednio cienkie i przede wszystkim lekkostrawne. Przewyborne są sprowadzane z Włoch sery, przede wszystkim słynna mozzarella di bufala z mleka bawolic i provolone picante.
Co ciekawe, w Tutti Santi można zamówić osobno wyceniane pizze klasy gourmet. Wystarczy spojrzeć na choćby Santa Rosalię. Crudo di San Daniele, pomidory z oliwą czosnkową i parmezanem, stracciatella, karmelizowane pomidory, krystalizowana bazylia, chips z grana padano i serwowane dodatkowo autorskie pesto pietruszkowe. Czy taka pizza nie jest warta fortuny? Weganie, wegetarianie i osoby na diecie bezglutenowej są w Tutti Santi mile widziane, w menu znajdą dla siebie całkiem sporo opcji. Adres: ul. Warszawska 26, Galeria Korona. Ocena Google 4.5 Ocena TripAdvisor 4.5.