Restauracje nie otworzą się od 15.05.? Właściciele mają gigantyczny problem!

i

Autor: pixabay.com, zdjęcie ilustracyjne Restauracje TYLKO dla osób zaszczepionych? Przedstawiciele branży stawiają sprawę jasno!

Restauracje TYLKO dla osób zaszczepionych lub LOCKDOWN. Przedstawiciele branży stawiają sprawę jasno!

2021-08-10 14:24

Czy do restauracji wybierzemy się tylko z paszportem covidowym? Niektóre kraje europejskie już wprowadziły takie obostrzenia. Jaką drogą pójdzie Polska? Przedstawiciele branży gastronomicznej, która mocno ucierpiała przez pandemię i lockdown, nie mają wątpliwości, jak powinna wyglądać sytuacja w przypadku wzrostu zakażeń koronawirusem.

Restauracje tylko dla zaszczepionych. Taka sytuacja jest już w kilku krajach

Na świecie notuje się coraz więcej zakażeń wariantem Delta. Z tego względu w niektórych krajach powróciły obostrzenia. Tak jest m.in. w Grecji, Hiszpanii, Portugalii czy Francji. Dotyczą one m.in. gastronomii. By np. zjeść posiłek wewnątrz restauracji, należy pokazać paszport covidowy. W przeciwnym razie nie zostaniemy wpuszczeni do lokalu.

Zobacz także: Karaibski raj wyrzuca turystów z powodu pandemii. Nie planujcie tam wakacji!

Czy restauracje tylko dla zaszczepionych będą także w Polsce? Nad tym z pewnością zastanawia się spora część obywateli. Jak podkreślają przedstawiciele rządu, czwarta fala pandemii w Polsce jest nieunikniona. Wciąż nie wiadomo, na jaką skalę ją odczujemy. Wszystko zależy od liczby osób zaszczepionych przeciwko COVID-19. Jeśli zachorowania zaczną gwałtownie rosnąć, to musimy liczyć się z powrotem obostrzeń. Jakich?

Otwarcie Balonowych Mistrzostw Świata Juniorów w Lesznie

Wizyta w restauracji tylko przez osoby zaszczepione? Jest komentarz branży

Wśród obostrzeń, które znów mogą zacząć obowiązywać, jest obowiązek zakrywania ust i nosa na zewnątrz, a także zamknięcie niektórych branż. Rząd zastanawia się, czy z restrykcji powinny być zwolnione osoby, które zaszczepiły się przeciwko COVID-19. Jasnego stanowiska, póki co nie ma.

Jest za to komentarz branży gastronomicznej, jeśli chodzi o restauracje tylko dla zaszczepionych. Jak podaje "Business Insider", branża odbiera to "jednoznacznie i dość ostro - jako segregację" - mówi Sławomir Grzyb, sekretarz generalny zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

Nasza gastronomia nie może się równać z tymi we Włoszech, Anglii czy Francji. Tam lokale gastronomiczne otrzymały godziwą pomoc. Polskie firmy jej nie dostały, więc teraz muszą odrabiać straty - mówi Grzyb.

Przedstawiciel Izby Gospodarczej dodaje również, że sprawdzanie paszportów covidowych nie powinno leżeć w gestii restauratorów. Powinna zajmować się tym policja lub inne służby. Zaznacza również, że branża zdania nie zmieni nawet w obliczu wyboru: lockdown lub restauracje tylko dla zaszczepionych. Podkreśla, że możliwy jest za to bunt, w przypadku wprowadzenia takich rozwiązań.

Sonda
Jaki tryb pracy preferujesz?