Spis treści
- Smaczne dania na wycieczkę
- Astrozupa, astropierogi, astrodeser - jak je przygotować?
- Opakowania też astronomiczne
- Polak zabierze w kosmos smakołyki z Kielc
- Gessler pomógł przy recepturach
Astrozupa to aromatyczna pomidorowa z makaronem orzo według przepisu Mateusza Gesslera, astropierogi – również jego autorstwa, to pożywne pierogi z kapustą i grzybami natomiast astrodeser jest słodką kruszonką z jabłkiem i cynamonem.
Smaczne dania na wycieczkę
Wszystko przygotowuje się szybko i wygodnie – wystarczy dodać gorącą wodę, zamknąć opakowanie i odczekać od 3 do 16 minut, w zależności od dania. Wyprodukowała je firma LYOFOOD z Kielc, lider w dziedzinie liofilizacji i producenta żywności liofilizowanej premium. Wspomniane smakołyki dostępne są w sklepach Żabka, aż do wyczerpania zapasów w cenie 9,99 złotych za sztukę. Doskonale sprawdzą się na przykład podczas wakacyjnych wypraw, górskich wędrówek czy wypoczynku nad wodą. Termin przydatności sięga 18 miesięcy. Warto mieć je w zapasie na wypadek spontanicznych wyjazdów.
Astrozupa, astropierogi, astrodeser - jak je przygotować?
- Przygotowując dania wystarczy dodać gorącą wodę, poczekać kilka minut i gotowe! Sprawdzą się więc idealnie podczas aktywności fizycznej, ponieważ są dobrym źródłem energii, a jednocześnie ich opakowania mało ważą i zajmują niewiele miejsca w plecaku, co jest szczególnie istotne np. podczas trekkingu – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyk kliniczny i doradca do spraw dobrego żywienia Grupy Żabka.
Opakowania też astronomiczne
Opakowania produktów zdobią zdjęcia wykonane przez teleskop Hubble’a, przedstawiające gwiazdozbiory, galaktyki i mgławice w zachwycającym wydaniu – z bogactwem barw, form i detali.
Zawierają opis astronomiczny z nazwą obiektu, jego typem oraz odległością od Ziemi, co nadaje całości edukacyjny wymiar. Charakter serii podkreśla prestiżowe logo Europejskiej Agencji Kosmicznej. Każde danie ma cztery wersje graficzne, ale w jednym sklepie dostępna jest tylko jedna – by zebrać całą kolekcję, trzeba podróżować.
Polak zabierze w kosmos smakołyki z Kielc
Przypomnijmy, astronauta projektowy Europejskiej Agencji Kosmicznej, doktor Sławosz Uznański-Wiśniewski, podczas polskiej misji w kosmosie wykona kilkanaście eksperymentów technologiczno-naukowych zaproponowanych przez polskie firmy i instytucje. Zabierze ze sobą pierogi od wspomnianego producenta z Kielc - firmy LYOFOOD.
- Produkty trafiające na orbitę są skrzętnie sprawdzane przez NASA, przez Europejską Agencję Kosmiczną, przez różnych partnerów. Laurę i Wiolę Godek z LYOFOOD poznałem podczas konkursu Łazików Marsjańskich. Tak zaczęliśmy współpracować, żeby przygotować polskie jedzenie, które poleci w kosmos. Dania muszą być w odpowiedni opakowaniu, w odpowiedniej formie, kompatybilne ze sprzętem na orbicie. Wyzwaniem był także proces liofilizacji – opowiadał Sławosz Uznański podczas konferencji prasowej, która odbyła się w lutym w Kielcach.
Gessler pomógł przy recepturach
Receptury trzech dań z menu Bonus Food – pierogów, pomidorowej z makaronem i leczo z kaszą gryczaną - pomógł przygotować Mateusz Gessler, znany restaurator, kucharz, prywatnie syn Magdy Gessler.
- Opracowanie receptur i technologii trwało trzy miesiące. Udało się zrobić pierwsze na świecie pierogi, które zostały poddane liofilizacji i pierwsze, które polecą w kosmos - mówiła podczas spotkania z dziennikarzami Laura Godek, współwłaścicielka LYOFOOD.
Etykiety specjalnie dla tego projektu stworzyli uznani polscy artyści: Joanna Concejo (astropierogi), Aleksandra Czudżak (astrodeser) i Tomasz Larek (astrozupa).
Zobacz pierogi z Kielc, które Sławosz Uznański-Wiśniewski zabierze ze sobą w podróż kosmiczną - galeria zdjęć poniżej.
