Kulinaria

Najsmaczniejsze potrawy województwa świętokrzyskiego. Poznaliśmy laureatów konkursu. Galeria zdjęć

2024-05-31 7:00

Poznaliśmy laureatów Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Organizatorzy wyłonili jedenaście najsmaczniejszych i tradycyjnych potraw w województwie świętokrzyskim.

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło w niedzielę 26 maja w Parku Etnograficznym - Muzeum Wsi Kieleckiej w podkieleckiej Tokarni. Konkurs na szczeblu regionalnym organizowali: Marszałek Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy z Muzeum Wsi Kieleckiej – Parkiem Etnograficznym. 

Świętokrzyskie smakołyki w konkursie

- Wśród wystawców znaleźli się laureaci poprzednich edycji konkursu oraz świętokrzyscy producenci żywności wysokiej jakości. W bieżącym roku w konkursie ocenianych było ponad 30 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz świętokrzyskich producentów żywności wysokiej jakości - informuje Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.

Najlepsze produkty regionalne w Świętokrzyskiem

Oto lista laureatów:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i napoje:

  • Boczek zawijany z polędwicą – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
  • Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem – KGW „Małyszyniec” Joanna Wieczorek
  • Ser kozi Filip z konopi wędzony – Farma Kozy spod Pacanowa, Katarzyna i Stanisław Polijańscy
  • Miód gryczany – Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski,
  • Nadwiślański miód nawłociowy – Gospodarstwo Pasieczne Agnieszka i Krzysztof Bolon,
  • Miód ze spadzi liściastej – Pasieka Zawichojski Miodowskaz Patryk Śliwiński
  • Przetwory owocowe: Dżem z szyszek sosnowych z cytryną – KGW w Bebelnie Małgorzata Giec,
  • Produkty zbożowe: Chleb staszowski – Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda
  • Wino Fodymskich – Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski,
  • Wino RESON –  Winnica RYTWIANY Adam Bobrowski
  • Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej – KGW w Sadłowicach Monika Zacharska

Wyróżnione produkty

  • Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:Produkty i przetwory mięsne: Kiełbasa wiejska bebelska – KGW w Bebelnie, Małgorzata Giec
  • Produkty i przetwory z ryb: Paprykarz z jesiotra wędzonego – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń
  • Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:Przetwory owocowe: Ekologiczna śliwka w occie – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
  • Wyroby cukiernicze: Pączki ziemniaczane – KGW w Szumsku Iwona Tyrała
  • Napoje regionalne:Napoje bezalkoholowe: Syrop z aronii – Gospodarstwo agroturystyczne “Świętokrzyski Zakątek” Rolniczy handel detaliczny Beata Brożyna, Sok z malin – Tomasz Bejm,
  • Napoje alkoholowe: Cuve Rose 2022 – WINNICA 2WILKI Robert Silniewicz
  • Nadzienie tatarczne – Aleksandra Gawrońska

Produkty nominowane do Nagrody „Perła 2024”

  • Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
  • Buncok strzałkowski – Farma Łukasików Teresa i Piotr Łukasik
  • Miód „Pola-niecki Wielokwiat” – Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina – Agnieszka i Krzysztof Bolon
  • Zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
  • Precle staszowskie – Piekarnia „Sojda” – Krzysztof Sojda
Świętokrzyskie. Piękne widoki na Kielce z góry Karczówki i wieży klasztornej