Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło w niedzielę 26 maja w Parku Etnograficznym - Muzeum Wsi Kieleckiej w podkieleckiej Tokarni. Konkurs na szczeblu regionalnym organizowali: Marszałek Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy z Muzeum Wsi Kieleckiej – Parkiem Etnograficznym.
Świętokrzyskie smakołyki w konkursie
- Wśród wystawców znaleźli się laureaci poprzednich edycji konkursu oraz świętokrzyscy producenci żywności wysokiej jakości. W bieżącym roku w konkursie ocenianych było ponad 30 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz świętokrzyskich producentów żywności wysokiej jakości - informuje Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
Najlepsze produkty regionalne w Świętokrzyskiem
Oto lista laureatów:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i napoje:
- Boczek zawijany z polędwicą – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
- Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem – KGW „Małyszyniec” Joanna Wieczorek
- Ser kozi Filip z konopi wędzony – Farma Kozy spod Pacanowa, Katarzyna i Stanisław Polijańscy
- Miód gryczany – Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski,
- Nadwiślański miód nawłociowy – Gospodarstwo Pasieczne Agnieszka i Krzysztof Bolon,
- Miód ze spadzi liściastej – Pasieka Zawichojski Miodowskaz Patryk Śliwiński
- Przetwory owocowe: Dżem z szyszek sosnowych z cytryną – KGW w Bebelnie Małgorzata Giec,
- Produkty zbożowe: Chleb staszowski – Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda
- Wino Fodymskich – Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski,
- Wino RESON – Winnica RYTWIANY Adam Bobrowski
- Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej – KGW w Sadłowicach Monika Zacharska
Wyróżnione produkty
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:Produkty i przetwory mięsne: Kiełbasa wiejska bebelska – KGW w Bebelnie, Małgorzata Giec
- Produkty i przetwory z ryb: Paprykarz z jesiotra wędzonego – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:Przetwory owocowe: Ekologiczna śliwka w occie – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
- Wyroby cukiernicze: Pączki ziemniaczane – KGW w Szumsku Iwona Tyrała
- Napoje regionalne:Napoje bezalkoholowe: Syrop z aronii – Gospodarstwo agroturystyczne “Świętokrzyski Zakątek” Rolniczy handel detaliczny Beata Brożyna, Sok z malin – Tomasz Bejm,
- Napoje alkoholowe: Cuve Rose 2022 – WINNICA 2WILKI Robert Silniewicz
- Nadzienie tatarczne – Aleksandra Gawrońska
Produkty nominowane do Nagrody „Perła 2024”
- Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
- Buncok strzałkowski – Farma Łukasików Teresa i Piotr Łukasik
- Miód „Pola-niecki Wielokwiat” – Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina – Agnieszka i Krzysztof Bolon
- Zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
- Precle staszowskie – Piekarnia „Sojda” – Krzysztof Sojda