W Polsce trwa wysyp grzybów. Pogoda sprzyja, lasy w województwie świętokrzyskim także przeżywają oblężenie. Wielu grzybiarzy, szczególnie w weekendy, wyrusza na zbiory już wczesnym porankiem. Do koszyków trafiają prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kozaki, rydze czy jeszcze inne gatunki.
Grzybobranie wymaga skupienia, cierpliwości, ale także uwagi, znajomości topografii terenu. Dzięki temu możemy nie tylko zbierać okazy, ale również aktywnie wypoczywać na łonie przyrody i delektować się świeżym powietrzem. Oczywiście należy pamiętać o tym, aby samemu zachować porządek i czystość w lesie.
Jajecznica z grzybami. Jak ją przyrządzić?
Kiedy już wrócimy do domu z wiadrami lub koszykami grzybów, trzeba zdecydować, co z nimi zrobić, do jakiej potrawy wykorzystać. Tu możliwości jest wiele. Przykładem jajecznica - ulubione danie w wielu polskich domach. Jeśli jeszcze połączymy je z grzybami to... palce lizać!
Zebrane grzyby obieramy, oczyszczamy ze śmieci, kawałków trawy i liści, następnie kroimy na drobne kawałki, umieszczamy w wodzie. Potem możemy przyrządzać jajecznicę. Uwaga - jeśli chcemy zjeść ją następnego dnia bądź później, grzyby trzeba zamrozić.
Czego potrzebujemy do przyrządzenia jajecznicy z grzybami:
- Jajka - ilość dowolna, dla większej rodziny, na przykład 4-osoboowej rodziny, możemy przeznaczyć nawet dziesięć, jedna osoba będzie potrzebowała najwyżej cztery, to zależy od indywidualnego gustu.
- Masła (roślinne lub klarowane), szczypty soli
- Grzyby umieszczamy na patelni, dodajemy do nich odrobinę masła, sól, pod przykryciem "dusimy je na małym ogniu", do momentu, aż będą miękkie (trwa to zwykle od 15 do 45 minut, w zależności od rodzaju grzybów).
- Wbijamy jajka i zawartość dokładnie mieszamy, przez kilka minut, do momentu aż jajecznica zgęstnieje. Cały czas delektujemy się też aromatem, jaki wydobywa się z grzybów.
Mamy gotową potrawę, możemy ją zjeść na śniadanie razem z kanapkami, ale też przyrządzić na przykład na tak zwane drugie danie. Uwaga - należy uważać, bo dla niektórych osób grzyby mogą być ciężkostrawne. Z ilością, jakie chcemy zjeść, nie należy więc przesadzać, nawet jeśli są wyjątkowo smaczne.
Jak przyrządzić jajecznicę z grzybami, jakich produktów potrzebujemy - zobacz także w galerii zdjęć.
O czym grzybiarz powinien pamiętać?
Sezon grzybowy trwa w najlepsze, w Puszczy Świętokrzyskiej pojawiają się pojedyncze osoby ale też rodzinne ekipy, wyprawy organizują znajomi. Warto przy tym zadbać o bezpieczeństwo i - w przypadku kierowców - nie narazić się na mandaty za złe parkowanie. Cenne rady i wskazówki dla grzybiarzy znajdziecie tutaj: Grzybiarze w Świętokrzyskiem błądzą w lasach. To już plaga! Służby radzą, jak zadbać o bezpieczeństwo
Jeśli nie mamy pewności, czy dany grzyb jest jadalny i nie ma możliwości tego sprawdzić, lepiej go pozostawić! Dobrze jest wyposażyć się w atlas grzybów bądź zainstalować w telefonie różne aplikacje, które pomogą nam rozwiać wątpliwości. Jeśli jednak nadal je mamy, lepiej nie ścinać grzyba.
Czytaj również:
- Uwaga grzybiarze z Kielc i okolic - sypią się mandaty! Leśnicy i policja apelują do kierowców
- Gdzie na grzyby w Świętokrzyskiem? Oto mało znane miejsca, tam warto poszukać okazów! Jak dojechać?