Parzybroda

i

Autor: Mazowiecki Szlak Tradycji Parzybroda to potrawa popularna także w województwie świętokrzyskim.

Kulinaria

Ta potrawa pochodzi ze świętokrzyskiego. Dawniej jedli ją między innymi żniwiarze

2025-03-31 10:13

Każdy region Polski ma swoją kulinarną tradycję i "własne" przysmaki. Z Gór Świętokrzyskich pochodzi smaczna zupa - Parzybroda, ale tradycje jej przyrządzania są znane także w ościennych regionach. Jakie składniki będą potrzebne?

Spis treści

  1. Czym jest parzybroda?
  2. Przepis na parzybrodę
  3. Smakołyk popularny też w innych regionach

Czym jest parzybroda?

- Parzybroda to tradycyjna gęsta zupa wywodząca się z Polski, szczególnie popularna w Kielcach. Zwykle robi się go z połączenia ziemniaków, kapusty, boczku, cebuli, liści laurowych, kminku, oleju, ziaren pieprzu, soli i pieprzu. Kapusta jest szatkowana, ziemniaki obrane i pokrojone w plastry, a następnie oba gotuje się w wodzie z ziarnami pieprzu, kminkiem i liśćmi laurowymi - taki opis zupy znaleźliśmy w serwisie kulinarnym Taste Atlas. 

Przepis na parzybrodę

W jaki sposób przygotowuje się parzybrodę?

  • smażymy na oleju cebulę i boczek,
  • mieszamy zawartość z puree ziemniaczanym oraz kapustą,
  • potrawę doprawiamy solą i pieprzem, możemy także dodać śmietanę.

Zupę z kapusty i ziemniaków należy podawać na gorąco. Jak dodaje serwis Taste Atlas, przed laty zupę, w czasie przerw od pracy, często jedli żniwiarze bądź też działający przy wykopkach. Nic w tym dziwnego - potrawa jest syta, dodaje energii jakże potrzebnej do pracy fizycznej.

Smakołyk popularny też w innych regionach

- Do parzybrody przyznaje się wiele regionów: świętokrzyski, częstochowski, radomski, znana jest na Kociewiu, w Wielkopolsce i na Śląsku - przypomina serwis Mazowiecki Szlak Tradycji. 

- Już sama nazwa „parzybroda”, zdaje się dowcipna i od razu nasuwa skojarzenie z „parzeniem brody”. I słusznie, bo w ten sposób wyjaśniane jest jej pochodzenie. Ale co tę brodę parzy? Gorąca słodka kapusta, bo to ona jest dominującym składnikiem potrawy. Parzybroda występuje jako zupa lub jako danie o gęstej konsystencji - dodaje Mazowiecki Szlak Tradycji.

Parzybroda jest popularna zarówno w świętokrzyskim, jak i ościennych powiatach, na przykład zwoleńskim czy szydłowieckim.

Czytaj również:

Tu powstaje Majonez Kielecki - weszliśmy do środka fabryki. Zobaczcie galerię zdjęć poniżej.

Kielce Radio ESKA Google News
QUIZ. Wielkanocne zwyczaje w Świętokrzyskiem. Sprawdź, jak dobrze je znasz
Pytanie 1 z 10
Na czym polega zwyczaj "bziukania", który od lat kultywują strażacy z Koprzywnicy koło Sandomierza?